Savet EU danas usvaja preporuku o otvaranju granica

Ministri zemlja članica EU usvojiće danas preporuku o ukidanju rekstrikcija za neesencijalna putovanja za građane iz trećih zemalja, saznaje Tanjug u Briselu.

Preporuku Evropske komisije o ukidanju restrikcija za neesencijalna putovanja u EU za revakcinisane građane trećih zemlja, među kojima je i Srbija, usvojiće bez rasprave Savet minstra spoljnih poslova koji se danas u Briselu sastaju kako bi razgovarali o međunarodnim trgovinskim odnosima.Izvor: Pixabay

U preporuci se navodi da restrikicije na putovanja mogu biti ukinute za građane trećih zemlja koji su najkasnije 14 dana pre ulaska na teritoriju EU dobili drugu vakcinu priznatu od Evropske agencije za lekove ili odobrenu od stane Svetske zdravstvene organizacije.

U ovom trenutku reč je o vakcinama Fajzera i Bajonteka, Moderne, AstraZeneke i vakcine Džonson&Džonson, ali i o kineskoj vakcini Sinofarm, koji je SZO odobrila za hitnu upotrebu.

Savet EU bi trebalo da usvoji i preporuku o izmeni kriterijuma na osnovu kojih će biti moguće proširiti listu zemlja, a čijim građanima je na osnovu povoljnih epidemioloških parametara dozvoljen ulazak u EU.

Iz Evropske komisije su ranije najavili da očekuju da se Srbija brzo nađe na listi za dozvoljen ulazak preko granica EU.

U Briselu naglašavaju da će u nadležnosti zemalja članica pojedinačno biti primena ove preporuke kao i zadržavanje mogućih dodatnih mera poput karantina ili obaveznog testiranja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *