Savet bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće danas o novom šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o stanju na Kosovu i Metohiji.

Guteres je u izveštaju optužio predsednika Kosova Hašima Tačija i šefa Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK, prenosi RTS.

On je ocenio da su pandemija korona virusa, politička kriza i najava optužnica za ratne zločine protiv Tačija i Veseljija dodatno uzburkale ionako krhku političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu.

Ujedinjene nacije su, takođe, navele da se u proteklih šest meseci na Kosovo vratilo 189 osoba, od čega su većina Srbi, kao i da se od 1999. godine vratilo nešto više od 28.000 osoba.

Generalni sekretar UN u izveštaju je pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine, navodeći da je primetna nova energija usmerena ka normalizaciji odnosa.

Prethodna sednica Saveta bezbednosti na kojoj se raspravljalo o Kosovu održana je onlajn 24. aprila i tada je predstavljen izveštaj šefa UNMIK Zahira Tanina.

Srbiju će na video-sednici Saveta bezbednosti UN o radu UNMIK predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

INFO 24 / FoNET / Foto: EPA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *