Sastankom sa Ciprasom Vučić završio posetu Grčkoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se  u Atini sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) i bivšim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, čime je završio dvodnevnu zvaničnu posetu Grčkoj.

Vučić i Cipras sarađivali su dok je Cipras još bio na čelu grčke vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke.

Tokom posete Atini predsednik Srbije razgovarao je sa državnim vrhom Grčke, predsednikom Prokopisom Pavlopulosom i premijerom Kirijakosom Micotakisom, sastao se sa privrednicima te zemlje, poglavarom grčke crkve Jeronimom II, a uručena mu je i Zlatna medalja za zasluge grada Atine.

Takođe, potpisana je i Zajednička deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke, koja se odnosi na šest oblasti – politiku i spoljnopolitičku saradnju, bezbednost i odbranu, nauku i obrazovanje, ekonomiju, kulturu i zaštitu životne sredine, a kojom je, prema Vučićevim rečima, stavljen pečat na višedecenijsko i viševekovno prijateljstvo koje niko neće moći da uništi.

Vučić je danas, na zajedničkoj pres konferenciji sa Micotakisom poručio da Srbija malo gde u svetu može da pronađe iskrenog i odanog prijatelja poput Grčke i istakao veliki značaj Deklaracije o strateškom partnerstvu za odnose dve države.

Predsednik je rekao i da je uveren da dolazi vreme većeg poštovanja nezavisnih i suverenih zemalja i prijateljstava između tih zemalja.

Vučić je tokom posete istakao da je Srbija zahvalna Grčkoj na podršci po pitanju Kosova i Metohije, kao i da Srbija u potpunosti podžava teritorijalni integritet Grčke na kopnu i na moru.

Takođe, izrazio je zahvalnost na podršci Grčke evropskom putu Srbije, uz poruku da će Grčka uvek, na svakom mestu imati otvorenu i nedvosmislenu podršku Srbije.

„Važan je zadatak Srbije da uvek bude uz Grčku i čuva leđa Grčkoj, kao što sam siguran da mi možemo da računamo na njihovu podršku i da smo sigurni da su i nama leđa obezbeđena kada je Grčka iza nas“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije poručio je grčkim privrednicima da investiraju u Srbiji.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *