Sastanak Vučića i Jurija Borisova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas potpredsednika Vlade Ruske Federacije i kopredsedavajućeg Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Jurija Borisova i zahvalio mu što svojom posetom uveličava proslavu Dana državnosti.

“Drago mi je što veliki praznik – Sretenje proslavljamo sa našim ruskim prijateljima”, rekao je predsednik Vučić i zahvalio predsedniku Putinu na čestitki za Dan državnosti. Predsednik Vučić je izrazio nadu da će imati priliku da ponovo ugosti predsednika Putina.

Predsednik Vučić je potpredsedniku ruske Vlade Borisovu čestitao Orden Republike Srbije na lenti i rekao da ga je višestruko zaslužio svojim zalaganjem za jačanje saradnje Srbije i Rusije. Predsednik Vučić je rekao da su strateški odnosi dveju zemalja dobri i istakao značaj aktivne podrške Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Potpredsednik ruske Vlade Borisov je predsedniku Vučiću čestitao Dan državnosti i rekao da mu je čast da primi visoko srpsko odlikovanje.

Predsednik Vučić je zahvalio za isporuke vakcine Sputnik V, te su dvojica sagovornika razgovarali o realizaciji planova da Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije i na osnovu ruske tehnologije, samostalno proizvodi vakcine. Ruska strana je, ovom prilikom, visoko ocenila rad Instituta Torlak i najavila nastavak konsultacija, kako bi bila ostvarena ta saradnja.

Potpredsednik ruske Vlade Borisov je rekao da odnosi dveju zemalja stalno napreduju. “Svaki naš sastanak otvori novu stranicu saradnje”, istakao je ruski zvaničnik. Dvojica sagovornika su, tim povodom, istakli za cilj da robna razmena Srbije i Rusije nadmaši četiri milijarde dolara.

Predsednik Vučić i potpredsednik ruske Vlade Borisov su konstatovali da realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata dobro napreduje. Očekuje se da do kraja godine bude završena izgradnja deonice pruge od Stare Pazove do Novog Sada, kako je predsednik Vučić i obećao. Takođe je istaknuta i važnost projekta dispečerskog centra za železnički saobraćaj u našoj zemlji. Kad je reč o gasovodu kroz Srbiju od bugarske granice do mađarske granice, konstatovano je da projekat prati planiranu dinamiku i da bi isporuka gasa, prema planu, mogla da počne do kraja trećeg tromesečja ove godine.

Predsednik Vučić i potpredsednik ruske Vlade Borisov su na sastanku razgovarali i o konkretnim predlozima za buduću saradnju u oblasti infrastrukture i energetike, kao i u drugim oblastima od obostranog interesa.

INFO 24 / Foto: Tanjug / Rade Prelić / ig @buducnostsrbijeav

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *