Sastanak sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem, sa kojim je razgovarao o nastavku evrointegracija i novoj metodologiji procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Nakon sastanka, u prisustvu predsednika Vučića, evropski komesar Verheji i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisali su Finansijski sporazum IPA 2019 u vrednosti od 138,55 miliona evra, a novi paket bespovratne pomoći namenjen je projektima iz oblasti ekonomije, nauke, vladavine prava i upravljanja.

Sastanak sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenjeFoto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
Predsednik Vučić izjavio je, na zajedničkoj konferenciji za medije, da Srbija, kao zemlja koja je uz Crnu Goru najdalje odmakla u pregovaračkom procesu sa EU, može da bira da li će nadalje koristiti već potpisan pregovarački okvir ili novu metodologiju.

“Moje lične simpatije, kao predsednika, su na strani nove metodologije i zahvalan sam državama članicama EU koje su to želele”, rekao je predsednik Vučić i dodao da sada ne postoje svi parametri i da će se nastaviti proučavanje nove metodologije, a konačne odluke će biti donete u narednom periodu. On je naveo da je nova metodologija veoma striktna i restriktivna, ali i da je to što je Srbija otvorila veliki broj poglavlja dovoljna motivacija da se nastavi dalji rad.

Sastanak sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenjeFoto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„Vidim mnogo šansi i mogućnosti za Srbiju. Važno je da pokažemo našu posvećenost evropskom putu Srbije, našu odlučnost da budemo deo Evropske unije i da na najlakši način pokažemo ljudima da mogu da osete, da vide, da dodirnu ono što jeste Evropska unija, a ne da im to bude nešto daleko. Zahvalan sam na svemu što smo do sada dobili“, poručio je predsednik Vučić.

INFO 24 / Foto: Predsedništvo Srbije (Dimitrije Goll)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *