Sastanak ministara odbrane Srbije i Grčke

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa ministrom nacionalne odbrane Republike Grčke Nikolaosom Panajotopulosom, u okviru zvanične posete predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića Grčkoj.

Ministar Vulin je zahvalio grčkom kolegi na principijelnoj podršci koju Grčka pruža našoj zemlji u naporima da sva otvorena pitanja na Kosovu i Metohiji rešimo mirnim putem. Takođe, iskazao je podršku Grčkoj u njenim naporima da očuva mir, ali i sopstvene nacionalne interese u regionu istočnog Mediterana, rekavši da će Srbija podržavati integritet Grčke saglasno Konvenciji o pravu mora, kao što to činimo i sa Kiprom.

Ministar Panajotopulos istakao je da dve države imaju mnogo toga što ih povezuje i da će Grčka nastaviti da podržava Srbiju u njenim evropskim integracijama uz dalji razvoj bilateralne i multilateralne saradnje.

Ministri su naglasili da između srpskog i grčkog naroda postoji istorijska bliskost koja je pretočena u sve bolju bilateralnu saradnju u oblasti odbrane.

Sa zadovoljstvom je konstatovano da je vojno-vojna saradnja možda i najrazvijeniji oblik odnosa, imajući u vidu naizmeničnu realizaciju vežbi SOKO u obe države, kao i predstojeće angažovanje pripadnika Vojske Srbije u okviru borbene grupe EU HELBROC. Sagovornici su se saglasili da postoji puno prostora za razvoj vojno-ekonomske, vojno-obrazovne, vojno-medicinske i drugih oblika saradnje.

Ministar Vulin i ministar Panajotopulos složili su se da već početkom naredne godine bude realizovana zvanična poseta ministra nacionalne odbrane Republike Grčke Republici Srbiji što bi bila još jedna prilika za intenziviranje sadržajne bilateralne vojne saradnje, ali i sveukupnih odnosa dve prijateljske zemlje.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *