Saradnja Srbije i Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja iz Rusije

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti danas i sutra održava se skup posvećen učešću Republike Srbije u sadašnjim i budućim programima sa Objedinjenim institutom za nuklearna istraživanja (OINI), koji se nalazi u Dubni, u Rusiji.

Objedinjeni institut je jedan od najvećih istraživačkih centara u svetu u oblastima fizike čestica, nuklearne fizike, fizike kondenzovane materije i radijacione biologije. Skup je otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

„Republika Srbija ostvaruje saradnju u oblasti nauke i istraživanja sa institucijama širom sveta, kako bi naši istraživači imali mogućnost da učestvuju u eksperimentima u različitim oblastima, a što je veoma važno za razvoj karijere istraživača“, rekao je ministar Šarčević.

On je kao primer dobre saradnje naveo Institut u Dubni, Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja – CERN, Objedinjeni istraživački centar Evropske komisije – JRC i druge. Ministar je istakao da je u prethodnoj godini urađeno mnogo, kada je reč o nauci, istraživanjima, tehnološkom razvoju, da su sprovedene reforme na koje se čekalo više decenija.

Sprovedena je kompletna reforma sistema finansiranja naučnih istraživanja – prelazak sa nekompetitivog projektnog finansiranja na institucionalno i suštinski kompetitivno projektno finansiranje. Vlada Republike Srbije, na predlog Ministarstva, usvojila je Strategiju pametne specijalizacije i Strategiju za razvoj veštačke inteligencije. Paralelno sa tim, od 2018. godine, Ministarstvo raspisuje javne pozive za prijem talentovanih mladih istraživača studenata doktorskih studija i , kroz tri objavljena poziva na projektima angažovano je 1339 talentovanih mladih istraživača, sa prosečnom ocenom iznad devet. Time smo poslali jasnu poruku da mlade želimo u sistemu, da hoćemo da ostanu kod nas i ovde se razvijaju- naglasio je Šarčević i naveo i druge aktivnosti koje su urađene u oblasti nauke.

Prema njegovim rečima, ukupno povećanje budžeta za nauku iznosi 46.3 odsto u poslednjih pet godina.

Ministar Šarčević je najavio da će 11. marta 2020. godine biti raspisan Program IDEJE, koji će kroz stalno otvorene javne pozive, omogućiti finansiranje razvojnih projekata zasnovanih na izvrsnim idejama. Budžet za sprovođenje ovog programa iznosi 24 miliona evra, a projekti u okviru ovog Programa nemaju unapred zadate teme. On je rekao da su raspisani i Program saradnje srpske nauke sa dijasporom (budžet ovog Programa iznosi 800.000 evra) i Program za razvoj projekata iz oblasti veštačke inteligencije (budžet ovog Programa iznosi 2.400.000 evra). Prema njegovim rečima, Republika Srbija sprovodi 292 bilateralna projekta sa 12 država.

Skupu je prisustvovao i prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Potpredsednik SANU Zoran Popović naveo je da Objedinjeni institut međunarodna naučna organizacija iz Rusije koju čini 18 zemalja sa statusom članice i šest zemalja sa statusom pridružene članice i da je osnovan 1956. godine. Prema njegovim rečima Srbija je formalno uspostavila saradnju sa tom organizacijom u novembru 1994. godine, a pridruženi član je postala u aprilu 2007. godine.

Članice Objedinjenog instituta iz Evrope su Bugarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Češka Republika, a njegove pridružene članice iz Evrope su Nemačka, Mađarska, Italija i Srbija.

Zamenik direktora Instituta iz Dubne Mihail Itkis, u uvodnom delu govorio je o radu i organizaciji Instituta, koji uključuje šest laboratorija i univerzitetski centar.

Saradnja naučno istraživačkih organizacija iz Srbije trenutno se odvija sa četiri laboratorije Instituta u Dubni na dvanaest projekata. Projekte realizuju saradnici Instituta „Vinča“, Instituta za fiziku i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Pored toga, saradnja uključuje obrazovanje i obuku prvenstveno mladih istraživača iz više naučnih i obrazovnih institucija iz Srbije. Pored tri navedene institucije u obrazovanju i obukama u Dubni učestvovali su istraživači sa Fizičkog fakulteta.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *