Šapić: Saradnja lokalnih zajednica i jačanje institucija na usluzi običnom čoveku

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić pozdravio je u ime domaćina učesnike 50. skupštine Stalne konferencije gradova i opština, ocenjujući tom prilikom da je ovaj događaj najvažnije okupljanje predstavnika lokalnih vlasti u našoj zemlji. Jubilej od pet decenija uvodi u naredni, još veći, jer će se sledeće godine obeležiti sedamdeset godina od osnivanja SKGO-a, podsetio je Šapić.

– Beograd je jedan od gradova koji su inicirali osnivanje Stalne konferencije gradova i opština, a prva, osnivačka skupština održana je 1953. godine, baš u Beogradu. Otada glavni grad aktivno učestvuje i podržava rad naše nacionalne organizacije. Opštine i gradovi najbliži su građanima i odgovorni su za njihove ključne, životne probleme, a građani su svakog dana u prilici da procenjuju i vrednuju naš rad – rekao je Šapić.

Beograd je mnogo puta pokazao da je na usluzi običnom čoveku, trudeći se da to iz dana u dan unapređuje, naveo je Šapić.

– Svakodnevna usluga koju pružamo građanima nekada je jednako važna kao i velike infrastrukturne stvari. Uveren sam da građani to prepoznaju, a mi ćemo učiniti sve što je do nas da i u budućnosti na tome dosledno i posvećeno radimo – istakao je Šapić.

Zadaci su mnogobrojni, dodao je Šapić, bilo da je reč o komunalnim uslugama, urbanom, ekonomskom i društvenom razvoju, te brizi kako za velike projekte tako i za bolji život građana.

– Beograd kao glavni grad raspolaže snažnijim mogućnostima i kapacitetima od drugih lokalnih zajednica u našoj zemlji. Ipak, rešeni smo da stalno jačamo kvalitet rada naših javnih institucija, te da ih učinimo još efikasnijim i bližim građanima – naveo je Šapić.

Gradonačelnik Beograda je ukazao i na značaj snažne saradnje sa drugim lokalnim samoupravama, ali i sa predsednikom Republike, Vladom, ministarstvima, agencijama, javnim preduzećima.

– Preko je potrebno da udruženo radimo na razvoju lokalne samouprave u našoj zemlji. Udruživanjem resursa možemo uspešnije da ispunimo očekivanja naših građana, ali i da racionalno upravljamo gradovima i opštinama. Upravo s tim ciljem ove godine četiri naša najveća grada: Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac inicirali su uspostavljanje bliže neposredne saradnje, u okviru koje možemo da podelimo iskustva i razmenimo praksu – rekao je Šapić.

Na jubilarnoj skupštini SKGO-a, koja se održava na temu „Uloga i značaj udruživanja gradova i opština u razvoju lokalne samouprave”, obratili su se i ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuel Žiofre, ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, ambasador Švajcarske Konfederacije Urs Šmid, a učesnike je pozdravio i predsednik SKGO-a Goran Cvetanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *