Šapić: Reke su najveće prirodno bogatstvo Beograda

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišli su danas završne radove na izgradnji prve celine Linijskog parka kod pasarele koja spaja Kalemegdan sa Beton halom. Tom prilikom oni su posadili sadnice lovora i obišli radove duž šetališta od pasarele do Vodene kapije.

Šapić je istakao da je šetalište Beograda na vodi podiglo standard kako treba da izgleda beogradsko priobalje, te podsetio da je pre oko dva meseca gradski parlament doneo odluku o uređenju čitavog priobalja.

– Ovo je prva faza Linijskog parka, čija će izgradnja trajati nekoliko godina. Ideja je da ono najlepše što grad Beograd ima, a to su dve reke na kojima leži, na najbolji mogući način iskoristimo i da za par godina možemo da kažemo da se Beograd istinski spustio na reke. Beograd na vodi primer je i dokaz da je i nemoguće moguće, da celo priobalje može da izgleda tako i siguran sam da ćemo u tome uspeti. Kao gradonačelnik mogu da vam obećam da ćemo tome posvetiti posebnu pažnju – istakao je prvi čovek prestonice.

On je podsetio i da će za par dana biti raspisan konkurs za sređivanje Savskog šetališta, kao i za uređenje splavova na Savskom šetalištu, što se sve uklapa u agendu razvoja grada kome se teži.

– Nikada više nećemo dozvoliti da Beograd zaboravi na svoja najveća prirodna bogatstva, a to su reke, priobalja, parkovi i zelene površine – rekao je gradonačelnik.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je naglasila da je projekat „Linijskog parka” izuzetno važan i na republičkom nivou, a kada bude završen može da posluži kao primer svim ostalim gradovima i opštinama koje se nalaze na rekama kako da urede te površine za svoje građane.

– Ovo je takođe projekat koji na najbolji mogući način pokazuje da zaštita životne sredine nije u suprotnosti sa urbanim razvojem jednog grada, već su potpuno komplementarni – rekla je Ana Brnabić, podsećajući da će površina Linijskog parka biti 4,6 kilometara sa različitim sadržajima.

Ona je dodala da će se u okviru Linijskog parka nalaziti jedan od ključnih projekata za kulturnu infrastrukturu naše zemlje, a to je zgrada Fakulteta muzičke umetnosti.

Glavni urbanista Marko Stojčić je rekao da je prostor kod Beton hale, odnosno početak Linijskog parka veza između Ade Ciganlije i Ade Huje. Potez uz Savu i Dunav predstavlja najveće blago grada Beograda.

– Ovo je prva celina Linijskog parka od ukupno deset. Uspeli smo da uključimo 55 mladih ljudi koji su radili svaku od celina pojedinačno. To su timovi od tri do šest ljudi, svaka celina je autentična u arhitektonskom smislu i predstavlja pojedinačan arhitektonski projekat – istakao je Stojčić.

Obilasku su prisustvovali predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović i direktor JKP „Zelenilo – Beograd”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *