Šapić primio delegaciju SUBNOR-a povodom 78 godina od oslobođenja Beograda

Gradonačelnik Aleksandar Šapić primio je u Starom dvoru delegaciju SUBNOR-a Beograda povodom obeležavanja 78. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.


On je tom prilikom istakao da je antifašizam osnova koja treba da nas spoji, a pre svega predstavlja ljubav prema sopstvenom narodu.


– Tradicija antifašističke borbe, slobode i ljudskog dostojanstva u celoj Evropi čuva se kao najveće blago. Protiv zla zvanog fašizam moramo se stalno boriti nezaboravljanjem, podsećanjem i učenjem novih generacija o vrednostima antifašističke borbe – naglasio je gradonačelnik.


Šapić je ovom prilikom istakao da je saradnja Grada sa SUBNOR-om u proteklom periodu bila dobra te da će Grad do kraja godine, s obzirom na aktuelnu energetsku situaciju, naći način da pomogne rad ove organizacije.
Predsednik SUBNOR-a Beograda Boro Ercegovac čestitao je gradonačelniku 20. oktobar, Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i poručio da će nastaviti saradnju sa Gradom Beogradom, pre svega sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu i pojedinim opštinama.


Beograd danas slavi Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu – dan kada je, pre 78 godina, završena Beogradska operacija, kojom je okončana okupacija glavnog grada duga 1.287 dana. Beograd je bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila, ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije. Po oslobođenju, Beograd je postao vojni, politički i administrativni centar nove Jugoslavije.


Danas u glavnom gradu počinje i manifestacija „Dani slobode 2022”, niz kulturno-umetničkih događaja, koji će trajati od 20. oktobra do 1. novembra, čime se obeležavaju dani oslobođenja Beograda i u Prvom i Drugom svetskom ratu – 1. novembar 1918. godine i 20. oktobar 1944.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *