Saopštenje šefova odborničkih grupa u Skupštini grada Kraljeva

Usled novonastale situacije i vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije zbog širenja virusa korona, gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i predsednik Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković održali su sastanak sa šefovima odborničkih grupa u Skupštini grada Kraljeva.

Nakon sastanka, predsednik Skupštine se obratio zajedničkim saopštenjem, u kome se kaže:

„Predstavnici svih odborničkih grupa u Skupštini grada Kraljeva zajedno pozivaju na solidarnu borbu protiv širenja zaraze. Na sastanku šefova odborničkih grupa, kome su prisustvovale sve stranke i grupe lokalnog parlamenta bez obzira da li učestvuju ili bojkotuju rad lokalnog parlamenta, potvrđena je zajednička zabrinutost zbog širenja virusa COVID19 i posledice koje nekontrolisano širenje može da izazove. Zaključeno je da je zbog toga neophodno da se u javnosti, i to iz svih institucija, čuje što jedinstveniji i što umereniji ton koji uliva poverenje građanima, da nisu prepušteni sami sebi, naročito da neće postati žrtve političkih sukoba i neslaganja.

Na sastanku, na kome je prisustvovao i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, postignut je visok stepen saglasnosti u vezi sa donetim Planom zaštite i spasavanja od epidemije, ali je izneto i niz predloga za unapređenje predloženih mera koje će gradonačelnik predložiti Kriznom štabu na razmatranje i odlučivanje. Takođe je predloženo da ovaj način komunikacije i uticaja na tela koja donose propise koji sve članove zajednice obavezuje na postupanje tokom vanrednog stanja postane stalna praksa kako bi se obezbedilo da građani Kraljeva što direktnije utiču na kvalitet donesenih odluka od kojih doslovno zavise u najtežim trenucima.

Učesnici sastanka potvrdili su spremnost da učine sve u njihovoj moći da se donete odluke sprovedu, a sve u cilju zaštite širokih, posebno najugroženijih slojeva stanovništva.

Postignuta je saglasnost oko stava da se nijedan deo zajedničke borbe za zdravlje stanovnika ne koristi u svrhe političke promocije te da će se svi uzdržavati od isticanja partijskih zasluga.

U tom smislu dogovoreno je da nijedna politička organizacija neće posebno organizovati svoje volonterske mreže, već da će ljude zainteresovane i spremne da pomognu organizovati kroz lokalnu organizaciju Crvenog krsta u kome će volonteri prethodno biti obučavani kako da postupaju i da, odgovorno po svoje i opšte zdravlje, izvršavaju poverene zadatke.

I za ovaj kao i za sve druge važne poslove u borbi protiv širenja zaraze predstavnici kraljevačkih političkih organizacija uzdaju se u najstručnije ljude u svojoj zajednici kojima ovom prilikom zahvaljuju i odaju priznanje za požrtvovanost.

Dogovoreno je i da predstavnici svih prisutnih organizacija i učesnika u političkom životu grada u javnim nastupima promovišu odgovorno ponašanje i primerom pokazuju doslednost u ponašanju i primeni sredstava za zaštitu i prevenciju.

Ovom prilikom apelovano je i na sve druge aktere političke scene koji nisu u Parlamentu na lokalnnom nivou da se pridruže zajedničkim naporima i pokažu razumevanje za neophodnost što jednostavnijeg i solidarnijeg suočavanja sa opasnošću koja nas je ugrozila.

Apelujemo na građane da ne pozivaju političke partije za pomoć, već Crveni krst kao deo Gradskog štaba.“

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *