Sajam ostaje bez pacijenata

Prvih 16 pacijenata zaraženih korona virusom prebačeno je juče oko podne iz privremene kovid bolnice na Brogradskom sajmu u Specijalnu bolnicu za interne bolesti u Mladenovcu, a prema rečima direktora te bolnice Gorana Bojovića do kraja dana Sajam će napustiti svi pacijenti.

Bojović je za Tanjug rekao da je od 103 pacijenta, koliko ih je jutros bilo na Sajmu, njih 57 juče testirano i da se čekaju njihovi rezultati.

Kako je naveo, po dosadašnjoj statistici očekuje se da više od 50 bude negativno i oni će biti u toku dana biti pušteni kući, a oni koji budu pozitivni biće prevezeni u Mladenovac.

Bojović je rekao da je juče sa direktorom KBC „Dragiša Mišović“ Vladom Ðukićem i epidemiolozima Gradskog zavoda za javno zdravlje obišao bolnicu u Mladenovcu naglasivši da ta zdravstvena ustanova ispunjava sve uslove i ima kadrove da bude kovid bolnica.

„Juče smo im poslali zaštitnu opremu iz našseg magacina i lekove, tako da su spremni da prime pacijente“, kaxao je Bojović.

Dodao je da je oko 1300 pacijenata prošlo kroz privremenu kovid bolnicu na Sajmu od kojih je 1200 izlečeno i pušteno kući, a 60 poslato u druge bolnice.

O pacijentima je brinulo oko 620 lekara i medicinskih sestara i tehničara.

„Niko od medicinskih radnika i drugog pomoćnog osoblja nije bio zaražen. Ovo je veliki uspeh cele države, privremena bolnica koja je vršila nadzor na pozitivnim pacijentima ispunila je svoj zadatak potpunosti“, ističe Bojović.

Dodao je da je napravljen plan organizacije da se Sajam u narednih nekoliko dana vrati osnovnoj nameni.

Pripadnici Vojske Srbije biće angažovani da se demontiraju „sobe“ za pacijente i iznese 700 kreveta i 700 kaseta, posle čega će Zavod za biocide dezinfikovati kompletan unutrašnji i spoljašnji prostor.

Bojović je zahvalio predsedniku Srbije i predsednici Vlade na angažovanju u borbi protiv korona virusa i dodao da bi bez njohove pomoći, brzog reagovanja ličnih kontakata situacija sigurno bila mnogo teža.

„Mislim da je ovo uspeh svih nas i cele Srbije jer smo pravovremeno reagovali i organizovali se. Na vreme smo dobili zaštitnu opremu, lekove i sve što je neophodno da uspešno obavimo ovaj zadatak“, naveo je Bojović.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *