Šabačka uzrečica “naopako” stigla do Svetionika znanja

Tim šabačkih gimnazijalki bogatu istoriju grada prikazao je na novi način. Njihova aplikacija i projekat “Šabac naopako”, bili su zapaženi i na takmičenju “Svetionik znanja”.

Od kada se posle dva veka vratio u Šabac, Jevrem Obrenović je jedan od simbola grada.

Spomenik posvećen nekadašnjem obor-knezu nahije koji je od turske kasabe stvorio varoš po ugledu na evropske gradove visok je četiri metra. Skeniranjem kodova može da stane i na dlan.

“Naš projekat je fokusiran na formiranje aplikacije koja je bazirana na augmentativnoj realnosti. Skeniranjem koda trebalo bi da vam izađe određeni sadržaj o našem gradu, odnosno, o njegovoj istoriji i kulturi”, kaže Milica Alimpić, učenica Šabačke gimnazije.

Njena drugarica, Katarina Srdanović navodi da se njihov projekat sastoji od dve odvojene ture – glavna je čekpoint tura od 9 lokacija koje su bitne za Šabac, druga se fokusira na učenike osnovne škole i to je, kako kaže, tura u Parku nauke na Letnjikovcu.

Zeleni venac izgrađen je u Šapcu tridesetih godina prošlog veka. Pored ovog spomenika kulture u centru grada, turisti mogu da vide i kako su nekada izgledale Krsmanovića kuća i crkva.

“Na takmičenju 15 timova gradova Srbije ‘Svetionik znanja’ osvojile smo drugo mesto, po glasovima žirija, i glasovima publike”, kaže Marijana Jokičić, učenica Šabačke gimnazije.

“Naziv našeg projekta je ‘Šabac naopako’, zato što je naopako univerzalna šabačka uzrečica i naši sugrađani je često koriste, na taj način mi smo želeli da povežemo i humor grada sa njegovim turističkim potencijalima i, naravno, sa našim projektom”, kaže Tijana Iskić, učenica Šabačke gimnazije.

U okviru projekta “Šabac naopako”, u planu je i edukacija volontera koji će sa šabačkim gimnazijalkama imati priliku da sve ono što budu naučili primene i u praksi.

INFO 24 / RTS / Foto : RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *