Šabac se polako smiruje: Korona se i dalje širi kroz populaciju, ali mere daju prve rezultate

Prema jučerašnjim podacima, u Srbiji je od posledica zaraze korona virusom preminulo 11 osoba, a zabeleženo je novih 396 slučajeva zaraze. Iz Kriznog štaba je najavljeno da će od popodneva putem aplikacije moći da se provere rezultati testiranja.

Jedna četvrtina od ukupnog broja zaraženih koronavirusom je u Šapcu, ali je dobra vest da se procenat pozitivnosti u tom gradu smanjuje i sada iznosi 48 odsto, što je značajno manja cifra ako se uzme u obzir da je dostizala i 70 i 80 procenata.

Direktorka Doma zdravlja u Šapcu doktorka Jasmina Stanković kaže za RTS da su 17. jula imali najveći broj pregledanih pacijenata u kovid ambulanti – čak 281 pacijent je pregledan tokom tog dana.

– Već u subotu i nedelju imali smo pad broja pacijenata koji su se javili na pregled. Dakle, ohrabrujuće vesti – u subotu je bilo 188, a u nedelju 187 pregleda – navela je Stankovićeva.

Ono što je takođe dobro, dodaje Stankovićeva, je da broj prvih pregleda pada, a raste broj kontrolnih pregleda.

– Znači da smo podigli svest naših sugrađana koliko je važno da se javljaju i na kontrolne preglede, jer pacijent sa lakšom kliničkom slikom nakon pregleda u kovid ambulanti posle nekoliko dana vrlo brzo pređe u srednje tešku i tešku sliku, razvije se pneumonija i zato je jako važno da slušaju savete lekara i da se javljaju na pregled – istakla je doktorka.

Apelovala je na pacijente da ne uzimaju terapiju na svoju ruku, da ne uzimaju antibiotike dok ne obave pregled u kovid ambulanti gde nakon pregleda lekar procenjuje težinu kliničke slike.

– Pacijent sa lakšom kliničkom slikom dobija siptomatsku vitaminsku terapiju – to je ono što stalno pričamo vitamin C, cink i vitamin D3 i paracetamol za povišenu telesnu temperaturu – rekla je Stankovićeva.

INFO 24 / Telegraf / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *