Sa 419 čačanskih poljoprivrednika potpisani ugovori o podsticajnim sredstvima

U velikoj sali Doma kulture, gradonačelnik Čačka Milun Todorović danas je dodelio ugovore o podsticajnim sredstvima za poljoprivrednike. Ugovore je potpisalo 419 poljoprivrednih proizvođača.

Ove godine za subvencije poljoprivrednicima iz gradskog buddžeta izdvojeno je 67.500.000, što je za 7.100.000 više nego protekle godine. Za različite potrebe poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje lokalna samouprava je dosadašnjem toku 2022. godine izdvojila 80.200.000 dinara.

Poljoprivredni proizvođači dobili su subvencije za 17 novih traktora, 300 različitih mašina i priključaka, a 25 poljoprivrednika kupilo je zemljište uz podsticaj Grada, što je najviše do sada.

– Poljoprivreda i poljoprivrednik je najveći ponos Srbije. Poljoprivrednik je najveća fabrika pod otvorenim nebom, ali uvek podložna raznim izazovima, od suše, preko kiše, grada ili mraza i svega ostalog što vi bolje znate od mene. Naša je želja da vas podstaknemo da što više investirate u nove sisteme i tehnologiju, kako bi olakšali sebi posao, koji je težak, mukotrpan i vredan poštovanja. Posebna zahvalnost ženama, majkama, ćerkama, koje su stub kuće, pored svih obaveza koje imaju na polju. Zato se trudimo i da vrtiće i škole renoviramo na selu, kako bi uslovi bili što sličniji onima u gradu – rekao je Todorović obraćajući se poljoprovrednim proizvođačima čačanskog kraja.

On je za sledeću godinu najavio da će grad uvesti još jednu meru kao olakšicu poljoprivrednicima, a to je 50 odsto finansiranja veštačkog đubriva. Kako je istakao Todorović, u razgovorima sa poljoprivrednicima došlo se do zaključka da je to jedna od subvencija koja im je sada veoma potrebna.

Navedeno je i da je pored izdvojenih sredstava za subvencije, u oblasti poljoprivrede iz gradskog budžeta finansirano četiri i po miliona dinara za protivgradne rakete, 4,2 miliona za nagrade za protivgradne strelce, kao i 400.000 dinara za gorivo za strelce. Pored toga izdvojen je novac za Agronomski fakultet i Institut za voćarstvo, kao i za predstavljanje na sajmovima – ukupno 80.200.000 dinara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *