Ružić: Obrazovanje u Srbiji raznovrsno i dostupno svima

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić otvorio je danas 18. međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi” u Novom Sadu, naglasivši da je obrazovanje u Srbiji inkluzivno, dostupno, raznovrsno i jedinstveno po načinu na koji obezbeđuje ostvarivanje prava na obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

Ružić je precizirao da se obrazovanje, od predškolskog do visokog, odvija i na osam jezika nacionalnih manjina, čime se, kako je naveo, može pohvaliti malo koja zemlja u svetu.

On je dodao da se iz godine u godinu povećava broj učenika koji se obrazuju na jezicima nacionalnih manjina i da procenat učenika koji koristi ovo pravo iznosi 5,7 odsto od ukupnog broja đaka.

Ministar je istakao da su dobri rezultati proizvod sinergije i saradnje koja se godinama neguje između institucija na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, ali i sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Ružić je podsetio na to da naš obrazovni sistem nudi lepezu mogućnosti za buduće profesije ili nastavak školovanja mladih, a da je posebna vrednost dualno obrazovanje, koje obezbeđuje efikasniji odgovor sistema obrazovanja na potrebe privrede i tržišta rada.

Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi” decenijama unazad prezentuje sveobuhvatnu ponudu srednjeg, višeg i visokog školstva u našoj zemlji, ocenio je ministar i zaključio da je iz tog razloga ova manifestacija dobra prilika da se učenici upoznaju sa svim mogućnostima kako bi doneli prave odluke u vezi svojih budućih profesija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *