Ružić: Kroz međusektorsku saradnju protiv nasilja u školama

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić, koji je i predsednik Radne grupe za izradu stručnog uputstva o međusektorskoj saradnji u zaštiti dece/učenika od nasilja, izjavio je danas da je cilj da se u narednom periodu, kroz unapređivanje intersektorske saradnje, efikasnije deluje u situacijama nasilja koja uključuju decu i mlade.

Ružić je, na prvom sastanku tog tela, istakao da se nasilje među vršnjacima često ispoljava i u školskom okruženju, a škola je vaspitna koliko i obrazovna institucija, pa je logično da se pokreću ovakve inicijative, najavivši da će Radna grupa izraditi stručno uputstvo do 1. maja.

Prema njegovim rečima, u izradu ovog dokumenta uključeni su i predstavnici Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva zdravlja, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ova inicijativa proistekla je kao jedan od zaključaka Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja. Sagledaćemo šta je izazov u sistemu, gde je potrebno nešto da promenimo, ali i da predvidimo korake u rešavanju konkretnih situacija nasilja, objasnio je Ružić.

On je predočio da će biti sagledano i u kojim slučajevima i kada se nadležna ministarstva uključuju i kako da se zajednički bolje sprovodi prevencija nasilja i intervencija ustanova i službi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *