RIK: Izlaznost do 12 sati – 18,01 odsto

Do 12 sati u Srbiji je glasalo 18,01 odsto upisanih birača, saopštila RIK.

Na parlametarnim izborima u Srbiji, do 12 sati glasalo je 18,01 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija na konferenciji za novinare.

CeSid: Izlaznost do 11 sati 13,7 odsto

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) saopštio je da je, na osnovu do sada pristiglih podataka, izlaznost na izborima do 11 sati bila 13, 7 odsto.

Kako su saopštili predstavnici CeSID, na biračkim mestima u Srbiji do sada su uočene samo sitne tehničke nepravilnosti.

RIK: Izlaznost do 10 sati – 9, 3 odsto

Do 10 sati na parlametarnim izborima u Srbiji je glasalo 9,30 odsto birača, saopštila je Republička izborna komisija na prvoj konferenciji za novinare po otvaranju birališta.

Kako je rečeno, izborni dan protiče u najboljem mogućem redu.“Prva tri časa od otvaranja birališta protiču izuzetno ohrabrujuće“, rekao je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević i dodao da se primenjuju sve epidemiološke mere – nose se maske i rukavice i primenjuju dezinfekciona sredstva.

Prema podacima RIK-a, izlaznost u Vojvodini do 10 sati je 11,17 odsto, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 9,17 odsto, u južnoj i istočnoj Srbiji 8,6 procenata, a u regionu Beograda 7,07 odsto birača.

Izlaznost do 10 časova u Novom Sadu je 9,15 odsto, u Nišu 7,51 procenat, a u Kragujevcu 7,92 odsto.

Rečeno je i da današnje izbore prati rekordan broj domaćin i stranih posmatrača.

Na ovim parlamentarnim izborima građani se opredeljuju između 21 liste, što je, prema rečima predstavnika RIK-a najveći broj u protekla četiri izborna ciklusa.

CeSID: Izlaznost do 9 sati – 5,2 odsto

Na osnovu pristiglih podataka, izlaznost do 9 sati 5,2 odsto birača, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Ivo Čolović iz CeSID-a je, na pres konferenciji, rekao da je u odnosu na prethodni izborni ciklus 2016. godine do 9 časova glasao isti procenat birača, ali je to nešto niže u odnosu na predsedničke izbore 2017, kada je glasalo u prva dva sata po otvaranju birališta glasalo 5,8 odsto gradajana.

Što se tiče nepravilnosti, on je kazao da dosadašnji primeri ne odstupaju previše u odnosu na nepravilnosti uočene na ranijim izborima i dodao da je jedan deo načinjenih nepravilnosti povezan sa time što nedostaje obuke kako članovima biračkih odbora tako i građanima.

Rekao je da su na 15 biračkih mesta posmatrači uočili da građani ubacuju listiće u pogrešne kutije.

Dimitrijević: Glasanje počelo na vreme i u skladu sa preporukama

Sva biračka mesta u centralnoj Srbiji, na Kosovu i Metohiji i u dijaspori otvorena su na vreme i preduzete su sve mere zaštite u skladu sa preporukama Kriznog štaba, izjavio je predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević.

Dimitrijević je za RTS kazao da se u centralnoj Srbiji glasa na 8.385 biračkih mesta, na Kosovu i Metohiji na 140.

„Svi članovi biračkih odbora nose zaštitne maske i rukavice. Primenjuju se sve mere u skladu sa preporukama Kriznog staba za borbu protiv korona virusa. Što se tiče samih birača, preporučeno je da dođu sa zaštitnom opremom, a ako je ne donesu, biće obezbeđene maske na biračkim mestim“, objasnio je Dimitrijević.

On je najavio da će Republička izborna komisija prvu konferenciju za novinare održati u 11 sati.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *