Rezervatu Uvac dva miliona za čuvanje i unapređenje zaštićenog područja

Ministarstvo za zaštitu životne sredine dodelilo je subvenciju od gotovo dva miliona dinara Specijalnom rezervatu prirode “Uvac” namenjenih za prezentaciju, čuvanje i unapređenje zaštićenog područja na kojem stanuje beloglavi sup.

Srbija brigu o svojim građanima vodi i kroz brigu o prirodi i resursima, a nema boljeg načina da se očuvaju resursi nego da politiku životne sredine, cirkularne ekonomije i održivog razvoja ugradimo u svaku sektorsku politiku, što će u Srbiji započeti usvajanjem zakona o klimatskim promenama, rekao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na sastanku povodom dodele subvencija upravljačima zaštićenih područja.

Ministar je tim povodom svečano potpisao ugovore sa 21 upravljačem zaštićenih područja, kojima se dodeljuju preostala sredstva za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2019. godini u iznosu od preko dvadeset tri miliona dinara. Sa današnjom raspodelom, Ministarstvo je u 2019. godini za zaštitu prirode dodelilo subvencije u ukupnom iznosu od oko 230 miliona dinara.

U Srbiji je proširena teritorija pod zaštitom na blizu 8 posto njene teritorije, i do danas proglašeno preko 460 zaštićenih područja, od čega 83 zaštićena područja od nacionalnog značaja (sa I režimom zaštite). Dodeljene subvencije, pomoći će u sprovođenju programa i mera zaštite kako u ranije zaštićenim, tako i u novoproglašenim zaštićenim područjima. Ove i prethodne godine proglašeno je novih sedam zaštićenih područja, a do kraja godine očekuje se donošenje još sedam novih uredbi o zaštiti.

PP Media/INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *