Rešenje aeorozagađenja je na pomolu

Plan i program rada Srpske napredne stranke i Lazara Gojkovića, nosioca liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu.“ i kandidata za gradonačelnika Valjeva, ozbiljno će se baviti problemom aerozagađenja Grada , koji je i izdvojen kao jedan od osnovnih prioriteta. Tome u prilog, svakako i ide činjenica da je u poseti Valjevu bio Filip Radović, predstavnik Odbora za zaštitu životne sredine, koji ima ozbiljnu nameru da pomogne u rešavanju ovog višegodišnjeg problema grada na Kolubari.

Grad Valjevo ima specifičan geografski položaj, nalazi se u kotlini, što ga stavlja u nezavidan položaj na prirodan način sa aspekta aerozagađenja. Tome treba pridodati i činjenicu da usled ekonomskih reformi koje je sproveo predsednik Aleksandar Vučić došlo je do značajnog rasta privrednih aktivnosti, a time i porasta broja motornih vozila u ovom gradu. U prethodnih nekoliko godina broj vozila u Valjevu dramatično raste.

Treba naglasiti da je problem aerozagađenja višedecenijski problem, jedina razlika u odnosu na ranije jeste što se danas ovim problemom bavimo na najvišem nivou. Problem aerozagađenja je prioritet i u lokalnoj samoupravi i u Vladi Republike Srbije, naglasio je Radović i dodao da će u narednom periodu biti preduzet set mera vezan za rešavanje ovog problema, ali je i naglasio da veruje da će se Lazar Gojković, mlad i energičan čovek, boriti za Valjevo i Valjevce.

Filip Radović – Odbor za zaštitu životne sredine
Filip Radović – Odbor za zaštitu životne sredine, Foto: INFO 24

Filip Radović je ovom prilikom izneo samo neke od mera koje će biti preduzete i to:

– Uz pomoć Radne grupe za smanjenje aerozagađenja, kojom rukovodi predsednica Vlade, zameniće se sve gradske kotlarnice i preći na ekološki održivo gorivo.

– Uz pomoć Ministarstva energetike radićemo na energetskoj efikasnosti javnih objekata, poput sportske hale Partizan. Lično ću se založiti da što veće kvote ze energetsku efikasnost budu opredeljene Valjevu.

– Radićemo i na uspostavljanju lokalnog fonda za energetsku efikasnost. To će biti prilika, da, ne samo što ćemo smanjiti potrošnju energije u domaćinstvima i time dobiti bolji kvalitet vazduha, već ćemo uposliti lokalne preduzetnike, a tu pre svega mislim na ljude koji proizvode i postavljaju fasade, stolariju, ali i mnoge druge. Time će i domaćinstva biti bolje izolovana i imati lepši izgled.

– Od ove godine, prvi put Vlada Republike Srbije, preko resornog ministarstva, daje podsticaje za kupovinu hibridnih vozila. Naša inicijativa će ići u pravcu traženja određene kvote za automobile registrovane na teritoriji grada Valjeva.

– I, ono što je možda najvažnije, lokalna samouprava će dramatično olakšati put do priključenja na gas za sva domaćinstva.

Lazar Gojović, kandidat za gradonačelnika Valjeva i nosilac liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu.“ nakon razgovora sa Filipom Radovićem, predstavnikom Odbora za zaštitu životne sredine, a podržavajući sve predložene mere, izjavio je:

Konačno ćemo rešavati zagađenost vazduha u zimskom periodu. To je problem koji će se rešavati uz pomoć Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Gasifikacija je najbolje rešenje, izgradnja transportnog gasovoda do Valjeva i gasifikacija gradskih naselja. Uz to, zatvorićemo što više velikih kotlarnica na fosilna goriva i priključiti državne ustanove na sistem daljinskog grejanja. Uradićemo sve da ovaj problem bude rešen i da Valjevo prodiše punim plućima.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *