Rešavanje problema aerozagađenja poreklom iz individualnih ložišta na lokalnom nivou

“Rešavanje problema aerozagađenja poreklom iz individualnih ložišta na lokalnom nivou”, tema je radionice održane u Užicu u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština i USAID projekta “Bolja energija”. Radionica je organizovana za predstavnike jedinica lokalne smouprave iz Zlatiborskog i Moravičkog upravnog okruga.

Osim informisanja učesnika o USAID projektu i problematici zagađenja vazduha na lokalnom nivou koje potiče iz individualnih ložišta, radionica je poslužila za diskusiju o konkretnim problemima i podršci koju projekat “Bolja energija” može da pruži lokalnim samoupravama u Srbiji u narednom periodu. Miodrag Gluščević, programski direktor za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti SKGO istakao je da je cilj projekta podrška lokalnim samoupravama u Srbiji da unaprede upravljanje energijom.

“Danas smo okupili predstavnike lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga sa idejom da diskutujemo o projektu i da čujemo na koji način USAID može da doprinese upravljanju energijom. Konkretno ova komponenta bavi se pitanjem individualnih ložišta, unapređenjem efikasnosti uređaja za grejanje u kućama i usko povezanim pitanjem kvaliteta vazduha. Lokalne samouprave imaju važnu ulogu, a Užice može biti primer dobre prakse, jer već nekoliko godina sprovodi programe podrške unapređenja energetske efikasnosti u individualnom stanovanju. Užice kao lider u Srbiji po aktivnostima koje realizuje u ovoj oblasti može pokazati ostalima kako strateški sagledati probleme i rešavati ih”.

“Zadovoljstvo je ugostiti predstavnike SKGO i Američke razvojne agencije u Užicu sa jednom ovakvom radionicom za predstavnike opština i gradova iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga, jer naše iskustvo sigurno će im dobro doći za konkretne aktivnosti u okviru projekta “Bolja energija” koji će se sprovoditi u narednih pet godina”, istakla je gradska većnica za zaštiru životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić.

Ona je podsetila da grad intezivno radi na unapređenju energetske efikasnosti stambenih objekata koji su i prepoznati kao najveći zagađivači vazduha i da sve što je urađeno daje rezultate.

“Monitoring kvaliteta vazduha se sprovodi svakodnevno i na godišnjem nivou a rezulztati su dostupni na sajtu ZZJZ i sajtu grada. Ti rezultati pokazuju da se iz godine u godinu smanjuje broj dana sa velikim zagađenjem i smanjuje se koncetracija zagađujućih materija ne samo na godišnjem već i na dnevnom nivou”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *