Rekonstrukcija pijace u Užicu u završnoj fazi

Radovi na rekonstrukciji gradske pijace u Užicu počeli su prošle godine, kada je i završena prva faza, u kojoj je izgrađena i useljena upravna zgrada. Druga faza krenula je ovih dana, u kojoj se izvode radovi na izgradnji još jedne zgrade, u kojoj će se nalaziti lokali za izdavanje. Sledi i treća faza, a to podrazumeva natkivanje cele pijace, kako bi uslovi i za prodavce i za kupce bili mnogo bolji od dosadašnjih.

Započeta druga faza rekonstrukcije zelene pijace u Užicu podrazumeva izgradnju zgrade od oko 600 kvadrata, koja će imati 41 lokal za izdavanje. Vrednost ovih radova je 38 miliona dinara. Treća faza je kompletno pokrivanje pijace – izbacuju se iz upotrebe sadašnje tezge, a roba će biti izložena na savremenim stolovima. Dobiće se na prostoru, a samim tim i na boljoj organizaciji kupovine i prodaje.

„Završetak treće faze planirana se do kraja ove godine. Prema namenskim sredstvima, planirano je za radove da se izdvoji oko 30 miliona dinara, koje će Bioktoš dati iz kredita, jer smo dosadašnje radove platili iz sopstvenih sredstava“, kaže za INFO 24 Oliver Ristanović, direktor JKP „Bioktoš“ Užice.

Svi radovi trebalo bi da budu završeni u naredna dva meseca, a prema rečima nadležnih iz nadzornog odbora, iz JP „Užice razvoj“, dok se radovi budu izvodili, pijaca će biti preseljena na privremenu lokaciju, koja još uvek nije definisana.

„Nadamo se da ćemo ove godine realizovati i treću fazu – znače kompletno pokrivanje pijace. Ono što je veoma bitno je to da grad Užice želi da bude kao i ostali gtradovi u Srbiji, ali i u Evropi, sa novom pijacom, u kojoj će naši sugrađani moći da kupuju proizvode iz našeg kraja. To nam je veoma bitno. Inače, buduća tržnica biće jedan veoma leo objekat“, naglašava  Nikola Maksimović, direktor JP „Užice razvoj“.

Prodavci na pijaci, koji ovde imaju tezge više od tri decenije, pozradvljaju akciju rekonstrukcije, jer, kako kažu, samo oni i kupci znaju kako izgleda kada vam kiša pada za vrat i kada je mraz.

A na samom kraju pijace,  gde je trenutno nalazi zanatski deo, predviđena je gradnja fast garaže,  kako bi se obezbedila parking mesta za potrebe glavne gradske tržnice.

„Kada smo radili ovaj projekat, malo je više varijanti , pa smo mislili da ispod same pijace napravimo podzemnu garažu. Međutim, tehnički uslovi to nisu dozvoljavali, pa se nadamo da će naši sugrađani još jedno vreme snalaziti za parkiranje“, kaže Nikola Maksimović, direktor JP „Užice razvoj“.

Podsetimo, prva faza rekonstrukcije gradske zelene pijace već je završena u sklopu koje je izgrađena upravna zgrada, veličine 600 kvadrata i u kojoj se nalazi uprava JKP Bioktoš, dok će u donjem delu zgrade biti lokali. Vrednost ove faze bila je 40 miliona dinara.

INFO 24 / Nada Dželebdžić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *