Rebić: Sila primenjena tek kada više nismo imali izbora

Direktor Policije Vladimir Rebić izjavio je  da sinoć nije bilo propusta u radu policije tokom protesta ispred Skupštine i naglasio da je sila primenjena tek kada više nije bilo izbora.

Rebić je kazao da je bio skandal ponašanje jednog dela građana, oko 200 njih, koji su učestvovali u „vandalskom delu“.

„Krvave glave i krvave noge policajaca su dokazi. Ta grupica je napala policiju, koja je bila uzdržana sve dok je mogla da trpi, i zato smo imali 43 povređenih“, istakao je on.

Rebić je, na konferenciji za štampu, ukazao da čuvari reda nisu primenjivali silu, sve dok životi policajaca nisu visili o koncu.

Naglasio je da ne postoji nijedna ozbiljna konstatacija da je policija primenila prekomernu silu.

Ukazao je da su u Francuskoj i drugim evropskim zemljama policajci delovali brutalnije kada su demonstranti primenjivali manju silu.

„Trpeli smo i kamenice, flase, konzerve. Ne znam čime sve nisu pokušavali da naude policijskim službenicima. Kada više nije bilo izbora morali smo da primenimo silu, da ih rasteramo sa tog prostora“, objasnio je on.

Rebić je kazao da za sada nema podataka o ispaljenom suzavcu, ali je dodao da je ispaljeno koliko je trebalo da ne bi došlo do uzrožavanja života policajaca i državne imovine.

„Nije bilo propusta u radu policije. Imali smo ranije niz slučajeva demonstracija koje su prolazile mirno. Nismo želeli da provociramo. Zbog te činjenice smo trpeli i povukli se u skupštinu, dok se nismo konsolidovali i zatim izbacili lica koja su upala napolje“; odgovorio je na pitanje da li je bilo propusta u delovanju policije prilikom obezbeđenja skupštine.

Rebić je naglasio da je tendencija policije bila da ne primenjuje silu do krajnjih granica.

„Iskoristili smo priliku da ih potisnemo bez primene sile. Kada je došlo do ugrožavanja života policije reagovali smo na način na koji smo reagovali“, ponovio je on.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet