Rebalans budžeta

Zahvaljujući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, naša država je odlično odreagovala u vreme pandemije korona virusa. Uprkos ekonomskoj krizi koja je zadesila ceo svet, naša država je uspela da u ovoj godini napravi odlične ekonomske uspehe i da nastavi sa važnim ulaganjima u privredu, zdravstvo i infrastrukturu.

Na sednici skupštinskog Odbora za finansije, ministar Siniša Mali je izjavio da je rebalansom ovogodišnjeg budžeta predviđeno 1.291 milijardu dinara prihoda, 1.774 milijarde rashoda pa će deficit iznositi 483 miliona dinara ili 8,75 odsto.

Deficit od 483 milijarde dinara predviđen rebalansom budžeta za 2020. apsolutno ne ugrožava makroekonomsku stabilnost.

Srbija je u apsolutno stabilnom finansijskom položaju. Imamo najmanji pad u Evropi i to govori koliko su bile opravdane mere koje smo primenili.

Rebalansom budžeta, drugim po redu u ovoj godini, osim završetka i opremljanja dve kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu, za šta je predviđeno devet milijardi, planirano i ulaganje u druge zdravstvene ustanove. Tu se pre svega misli na ulaganja u Institut za majku i dete, GAK “Narodni front”, “Tiršovu”, Institut za infektivne i tropske bolesti, ali i opšte bolnice i domove zdravlja širom Srbije.

Rebalans budžeta usmeren je na dodatno ojačavanje kapaciteta u zdravstvu kako bismo se na pravi način izborili sa epidemijom koronavirusa.

Vladin predlog je da se isplati 10.000 dinara jednokratne pomoći za zaposlene u zdravstvu kao podršku za predani rad u uslovima borbe protiv koronavirusa.

Prema izveštajima Međunarodno monetarnog fonda i Evropske komisije odgovor Srbije je bio efikasan i zato naša država nema crni scenario koji imaju druge mnogo razvijenije zemlje.

Prvim rebalansom budžeta u aprilu brzo i sa sveobuhvatnim programom izdvojeno je 5,8 milijardi evra za program pomoći i podrške privredi i građanima, kako bi se ublažile negativne posledice epidemije koronavirusa.

Isplaćeno je pet minimalnih zarada za preko milion zaposlenih, za pomeranje plaćanja poreza i doprinosa u periodu od četiri meseca, obezbeđeni su jeftini krediti za privatni sektor…

Takođe su 10 odsto povećane zarade svim zaposlenima u zdravstvu, isplaćena je jednokratna pomoć od 4.000 dinara za penzionere i po 100 evra svakom punoletnom koji se javio za tu pomoć.

Srbija ima najmanji pad BDP-a u Evropi.

Po projekcijama, do kraja godine bićemo najbolji u Evropi i imaćemo najmanji pad.

Ovaj rebalans budžeta za koji je Srbija dobila saglasnost MMF, usmerava nas i ka realizaciji projekta ‘Srbija 2025’, koji podrazumeva 14 milijardi evra dodatnog novca za ulaganje u infrastrukturu.

Prema najavama Vlade Srbije biće ostvaren cilj da 2025. prosečna plata bude 900, a prosečna penzija 440 evra.

U rebalansu budžeta vodilo se računa i o sredstvima za kapitalne investicije, i da se nastave radovi na obilaznici oko Beograda, na Moravskom koridoru, i na auto-putu Preljina–Požega. Imaćemo rekordan iznos kapitalnih investicija u 2021. godini.

Kumulativni rast Srbije u naredne tri godine i po projekcijama MMF-a i EK apsolutno najveći u Evropi.

Malo država u Evropi povećaće penzije kao što će one od 1. januara naredne godine u Srbiji biti veće za 5,9 odsto, a minimalna zarada će rasti za 6,6 odsto.

Imaćemo i povećanje zarada u javnom sektoru i pored korone i ekonomske krize. U Evropi imamo najbolji rezultat. To je zasluga svih građana.

Bravo za predsednika Vučića i Vladu Srbije!

Tako radi odgovorna država.

Živela Srbija!

INFO 24 / Uglješa Mrdić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet