Rakovica: Uređenje parkova i dečjih igrališta

Rakovica poslednjih godina dobila sedamdeset uređenih parkova i dečjih igrališta. Na ovoj opštini trenutno se sređuje još šest parkovskih prostora. Danas posađeno 25 stabala platana i javora u naselju Sunčani breg.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je otvaranju obnovljenog košarkaškog terena i dečjeg igrališta u parku u rakovičkom naselju Miljakovac 2 i tom prilikom zajedno sa državnim sekretarom u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosavom Miličkovićem simbolično zasadio drvo, koje će oplemeniti ovaj prostor. Drveće crvenog javora zasadili su i član Gradskog veća Filip Marjanović i predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić, uz asistenciju radnika JKP „Zelenilo – Beograd”.

Goran Vesić je podsetio da je u poslednjih šest godina na teritoriji Rakovice urađeno više od sedamdeset ovakvih igrališta, što je jedan od pokazatelja maksimalnog angažmana da se podigne kvalitet života građana. Trenutno se sređuje još šest parkovskih prostora u Rakovici, a jedan od njih upravo je ovaj u Ulici Nikole Marakovića, kazao je Vesić.

– Za uređenje ovog prostora, po svim bezbednosnim standardima, Grad Beograd je izdvojio dvanaest miliona dinara. U parku sada ima novih sprava za stariju i za mlađu decu, košarkaško igralište, klupe sa šahovskim tablama, mesto za odmor, novo zelenilo. U naselju živi oko deset hiljada ljudi, od čega je oko hiljadu dece, kojoj je najbliže igralište dosad bilo na Miljakovačkim izvorima. Ovaj prostor bio je dosta zapušten i postojala je potreba da se žiteljima ovog kraja obezbedi prostor za igru, odmor i rekeraciju – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je naglasio da su građani inicirali sređivanje parka sa oko tri stotine potpisa i to posredstvom opštine Rakovica.

To je bio normalan, ljudski zahtev. Zato sam srećan što danas imamo budžet, kako gradski tako i opštinski, kojima možemo da rešavamo ovakve stvari. Naravno, nije uvek sve u budžetu jer za ovo nije bilo potrebno mnogo novca već više dobre volje i sluha  – istakao je Vesić.

Vesić je zahvalio opštini Rakovica koja je stala iza ove inicijative građana, pohvalivši saradnju sa ovom opštinom, koja je, kako je naveo, nažalost, dugo, „tražila sebe” i pokušavala da postane opet važan deo Beograda. Poslednjih šest, sedam godina, dodao je Vesić, zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa gradom, građani Rakovice mogu ponovo da kažu da se ne osećaju kao građani drugog reda i da imaju sve ono što i ostali Beograđani imaju.

Nova stabla za naselje Sunčani breg

Goran Vesić i Milosav Miličković – obojica članovi Predsedništva SNS, danas su s rakovačkim naprednjacima u naselju Sunčani breg posadili 25 stabala platana i javora.

Miličković, koji je i predsednik Opštiniskog odbora SNS Rakovica rekao je da se na taj način pruža podrška akciji grada Beograda na pošumljavanju.

On je zahvalio na podršci gradu Beogradu jer su u Sunčanom bregu sve ulice asfaltirane, urađeni su kanalizacija i vodovodna mreža, dok se „pre sedam godina nije moglo doći ni kolima hitne pomoći“.

„Veoma je važno da građani na teritoriji čitavog Beograd budu ravnomerno zastupljeni u svojim interesima – što i jesu u ovom momentu“, rekao je Miličković i najavio da će u naselju biti izgrađeni vrtić i mesna zajednica.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je stepen pošumljenosti za šest godina povećan za jedan procenat a da će u narednih 10 godina biti povećan sa sadašnjih 15 procenata na 20 posto površina pod šumom.

„Mi spadamo u zelenije prestonice Evrope, ali nismo time zadovoljni zato što budućnost jeste da imamo više zelenila, jer gradovi koji budu imali više zelenila i čiste vode biće naprosto napredniji, to je budućnost koja nas čeka u 21. veku“, rekao je Vesić.

Kako je istakao, ove nedelje počela je akcija „Drvo generacije“, u kojoj će svaki prvi razred svih osnovnih škola Beograda posaditi i brinuti o drvetu osam godina.

„Do kraja godine biće i aplikacija koju je grad pripremio i preko koje će građani videti lokacije gde ćemo saditi drveće, i moći će da izaberu određene lokacije i doniraju ako žele novac – a onda će pored tog drveta stajati njihovo ime i to će biti njihovo drvo“, rekao je Vesić.

On je ocenio da pre sedam godina naselje Sunčani breg ništa nije imalo osim sunca, tako da su, kako je rekao, bili „tužni breg“ a sada je posle brojnih investicija postalo mesto u kome ljudi mogu normalno da žive.

„Mi smo ovde danas posadili 25 platana, a bivši gradonačelnik Beograda je u Bulevaru kralja Aleksandra sekao platane – neko seče, a neko sadi“, rekao je Vesić.

INFO 24

One thought on “Rakovica: Uređenje parkova i dečjih igrališta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *