Radojičić za Studio B: Naši rezultati zapaženi u Evropi

Šestodnevni boravak u Evropi i učešće na skupu gradonačelnika bili su korisni kako zbog razmene iskustva tako i zbog sagledavanja praktičnih rešenja kojima teži i naša prestonica, rekao je za Studio B gradonačelnik Zoran Radojičić.

Kovid 19 i prirodne nepogode i katastrofe bile su glavne teme, a naš nastup i rezultati na tim poljima, kaže prvi čovek prestonice, veoma zapaženi.

Logično, u centru pažnje bila je pandemija i svi su pričali o svojim iskustvima, o tome šta su i kako radili u borbi s virusom. Naši rezultati na tom polju veoma su zapaženi i cenjeni, ističe gradonačelnik.

U onom drugom delu posvećenom borbi s prirodnim nepogodama i katastrofama, pričali smo o našim iskustvima s katastrofalnim poplavama iz 2014. godine, o tome kakve smo pouke izvukli, šta smo uradili i šta još na tom polju planiramo, kaže Radojičić.

Iskustva onih koji su daleko ispred nas, znače nam mnogo u ostvarivanju misije „Beograd – pametan, zeleni grad“. Pod okriljem Ujedinjenih nacija pričali smo o smanjenju rizika, a naši sagovornici složili su se da je za rešavanje krupnih problema, osim odlučnosti i velikih ulaganja, potrebno i vreme i da mi, ocenjuje gradonačelnik, mnoge stvari radimo dobro.

Evropske zemlje i veliki gradovi imaju slične probleme kao i mi, ali se trude da naprave ravnotežu između gubitaka koje iziskuje razvoj i doprinosa na drugoj strani. Fasciniran sam čistoćom reke u Bernu, ali i taj grad i Ženeva imaju saobraćajne gužve slične beogradskim. Gradonačelnik Berna, koji je član „zelenih“, kaže Radojičić, rekao mi je da poneko drvo mora da se poseče, ali da u nekom drugom kraju mora da se posadi novo.

INFO 24


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *