Radojičić: Tiršova 2 – potpuno novi pristup lečenju dece

U budućem zdanju Univerzitetske dečije klinike „Tiršova 2“ deca će se lečiti po najnovijim svetskim standardima, a lekari će moći da se uz pomoć telemedicine konsultuju s najpoznatijim stručnjacima iz celog sveta, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

„Kroz umreženost uređaja unutar sale biće obezbeđen prenos podataka i digitalna kontrola. Nova klinika za decu imaće sasvim nov koncept operacionih sala“, rekao je Radojičić za današnju „Politiku“.

On je podsetio da je sadašnja klinika u Tiršovoj izgrađena još 1936. godine, tako da prostor za operacione sale jednostavno nije adekvatan.

„Zato je posebno značajno da „Tiršovu 2″ od početka osmišljamo i projektujemo po najsavremenijim standardima, ali i sa dugoročnim planovima za sve izazove koji je mogu očekivati“, rekao je Radojičić, koji je pre izbora za gradonačelnika bio direktor te klinike.

On je precizirao da je za „Tiršovu 2″ završena studija izvodljivosti, da konsultanti razrađuju idejno rešenje i da se radi urbanistički projekat.“Prvu lopatu ćemo zabosti ove godine i verujem da će do kraja 2020. izgradnja svih 33.000 kvadrata naše nove i više od pola veka očekivane dečije bolnice dobro napredovati“, rekao je gradobačelnik.On je dodao da će „Tiršova 2“ biti izgrađena na kraju Deligradske ulice, gde se trenutno nalaze vojni objekti koji će ubrzo biti uklonjeni.

Radojičić je naglasio da parcijalna dogradnja i renoviranje sadašnje klinike nisu dugoročno rešenje, kao i da su i argumenti za odabir lokacije u Deligradskoj ulici stručni, ali i logični.

Radojičić kaže i da će se „Tiršova 2“ graditi po uzoru na „Novu dečiju bolnicu“ u Helsinkiju, uzimajući u obzir sve prednosti te ustanove u Finskoj, ali i njene mane.“Smatram da će zahvaljujući „Tiršovoj 2″ državni budžetski fond koji se koristi za lečenje dece u inostranstvu biti značajno rasterećen, ali će se smanjiti i potreba za javnim pozivima za skupljanje para za lečenje pojedine dece, jer ćemo mnoge od tih pacijenata rešavati upravo ovde, u Beogradu. Pričam pre svega o deci s karcinomima, ali i retkim bolestima i drugim životno ugrožavajućim stanjima“, naveo je Radojičić.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *