Radojičić: Svratište tokom čitave godine otvoreno za decu sa ulice

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posetio je Svratište koje se nalazi u okviru Prihvatilišta za decu i mlade, kako bi se uverio da usluga zadovoljava potrebe korisnika i tokom zimskih meseci.

On je podsetio da je od prošle godine Prihvatilište u novoj zgradi, veličine 1.700 metara kvadratnih, te da je posebno važno što u njemu postoji posebna usluga – Svratište za decu sa ulice.

Vrlo sam zadovoljan kako je i taj deo zgrade opremljen. Posle 20 godina privremenih objekata, dolazak ovde prošle godine značajan je pomak i korak napred u rešavanju problema za decu koja imaju potrebu za svratištem i prihvatilištem. Broj dece koja mogu da nađu pomoć u Prihvatilištu je 48, a u svratištu 30. U ovom trenutku, taj broj je manji nego što je kapacitet ove ustanove i cilj ove posete jeste da skrenemo pažnju da deca koja su na ulici  mogu ovde dobiti pomoć – rekao je Radojičić.

On je naglasio da je bitno da deca i mladi budu upoznati sa ovom usluguom, ali i da je važno da sa njom budu upoznati i ljudi koji su u kontaktu sa decom koja su u uličnoj situaciji, s obzirom na to da je ona dobrovoljna, odnosno potrebno je da je deca sama zatraže ili pristanu na nju.

Pomisao na decu koja provode ove zimske dane  na ulici  zaista je strašna. Ona mogu ovde da se ugreju, dobiju hranu, odeću, zadovolje higijenske potrebe, a što je posebno važno, ona ovde imaju podršku stručnih lica, pedagoga, psihologa, doktora, sa kojima mogu da razgovaraju. Osnaživanjem dece, može se doći i do rešenja njihove situacije – kazao je Radojičić.

On je istakao da je Grad Beograd prošle godine opredelio 77 miliona dinara za ovu ustanovu, a ove godine čak 103 miliona dinara.

U agendi Grada Beograda, pitanje socijalne zaštite zauzima visoko mesto, ono je jedno od prioritetnih. Dokaz tome je i budžet za socijalnu zaštitu, koji ove godine iznosi 4,9 milijardi dinara, što je za 130 miliona više nego u 2019. godini. Posebno je važno da se skrene pažnja i na ljude koji ovde rade, na njihov human odnos i pristup deci, što se ne može iskazati finansijskim relacijama. Mi želimo da grad bude maksimalno prilagođen potrebama dece, jer ona zahtevaju najveći stepen naše brige i pažnje – istakao je Radoičić i dodao da deca tokom čitave godine mogu da dođu u svratište, da se ogreju, obeduju i zadovolje osnovne potrebe.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *