Radojičić: Sistem u potpunosti spreman za grejnu sezonu

Padom temperature i dolaskom jeseni, Grad Beograd ulazi u period intenzivne pripreme sistema grejanja, kaže gradonačelnik Radojičić i podseća da grejna sezona počinje 15. oktobra, ali nije isključeno da će početi i ranije.

Govoreći o Odluci o snabdevanju toplotnom energijom, koja je prošle grejne sezone izmenjena, gradonačelnik je objasnio da je sada moguće grejnu sezonu početi već u periodu između 1. i 14. oktobra ukoliko prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda za naredni dan bude prognozirana prosečna dnevna temperatura 12 ili ispod 12 stepeni Celzijusa.

– Usvajanjem ovakve odluke formalizovali smo pokretanje ovog velikog sistema izvan grejne sezone, sa ciljem da radijatori budu topli ukoliko i izvan grejne sezone budu niske temperature. Probe, koje podrazumevaju proveru funkcionisanja 14 toplana i 22 kotlarnice, trajaće od 1. do 10. oktobra. Ukoliko se tempetarura spusti ispod propisanih vrednosti, grejna sezona će početi ranije – objasnio je gradonačelnik.

Treba naglasiti da su tokom letnjih meseci obavljeni radovi na toplovodnim izvorima, toplovodnoj mreži i primarnim delovima toplotnih predajnih stanica. Pored redovnog održavanja svih delova sistema i zamene elemenata kod kojih je konstatovan problem, privedeni su kraju i svi višegodišnji investicioni radovi.

– Nabavljeni su svi energenti neophodni za proizvodnju toplotne energije. Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane” ugovorilo je snabdevanje toplotnih izvora prirodnim gasom, primarnim energentom koji čini čak 96 odsto ukupne potrošnje – objasnio je Radojičić.

Sistem daljinskog grejanja u Beogradu jedan je od najvećih u Jugoistočnoj Evropi, zagreva više od 22 miliona metara kvadratnih poslovnog i stambenog prostora.

– Kada govorimo o grejanju u dvomilionskom gradu, najvažnije je da smo građanima obezbedili kvalitet. Kontinuirano smo radili na održavanju celog sistema, kako bismo osigurali da je snabdevanje toplotnom energijom pouzdano i stabilno – zaključio je gradonačelnik.

INFO 24 / Beoinfo / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet