Radojičić sa gradonačelnikom Berna o razvoju zelenog i pametnog grada

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić u okviru zvanične posete Švajcarskoj boravio je u Bernu, gde se sastao sa gradonačelnikom Alekom fon Grafen-ridom. Oni su se osvrnuli na dugogodišnju saradnju i prijateljske odnose dvaju gradova.

– Naše odnose karakteriše uzajamno poverenje i poštovanje, što je formalizovano potpisivanjem Sporazuma o saradnji i prijateljstvu između Beograda i Berna. Sporazum je potpisan 2016. godine čime je simbolično obeležena stogodišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Švajcarske – rekao je gradonačelnik.

Tokom razgovora analizirane su tačke sporazuma, njihova realizacija ali i potencijali za unapređenje u kontekstu dalje saradnje dva grada koji se, kao i ostatak sveta, suočava sa izazovima epidemijske situacije i klimatskih promena. Gradonačelnik Berna upoznao je delegaciju Beograda sa turističkom ponudom grada koji je deo „UNESKO“ porodice. Razgovarali su o izazovima i o načinima oporavka turizma koji je najviše pogođen usled krize izazvanom epidemijom virusa COVID 19.

Druga tema današnjeg sastanka bila je razvijanje koncepta zelenog i pametnog grada.

–  Beogradu su oduvek bila dragocena iskustva Berna, naročito u oblasti infrastrukture i zaštite životne sredine. Gradonačelnik Berna mi je predstavio njihova rešenja za prečišćavanje voda, model za upravljanje otpadom i sistem reciklaže, kao i primere dobre prakse u oblasti energetske efikasnosti i održivog transporta. Ovakvi susreti su dobra prilika da razgovaramo u pravcu budućih zajedničkih projekata – rekao je Radojičić.

On je dodao da je sa gradonačelnikom Berna dogovorio uzvratnu posetu u Beogradu, gde će saradnja biti konkretizovana i započet rad na zajedničkim projektima.

– Bern je grad koji se takođe bori sa infrastrukturnim problemima u saobraćaju. Imajući u vidu da je u pitanju izuzetno stari grad, saobraćajne gužve i nedostatak mesta za parking predstavljaju probleme koji imaju veliki gradovi, ali i gradovi poput Berna – ocenio je gradonačelnik.

Kako je gradonačelnik objasnio, saradnja dva grada veoma je značajna u pogledu razvoja modela kakve u budućnosti želimo da primenimo u Beogradu. Radojičić je istakao da je Bern u mnogim oblastima primer dobrog i efikasnog strateškog pristupa u zaštiti životne sredine.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *