Radojičić: Sa Beograđanima proslavljamo najradosniji hrišćanski praznik

Česnica od 250 kilograma lomljena ispred Hrama Svetog Save. U česnici bila 33 zlatnika koji simbolizuju godine koje je Isus Hristos proveo na zemlji.

„Radujem se jer zajedno sa Beograđanima proslavljamo Božić i želim svim sugrađanima da ga provedu u radosti sa svojim najbližima“, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić prisustvovao je  tradicionalnom lomljenju božićne česnice ispred Hrama Svetog Save, kao i božićnoj liturgiji koju je služio patrijarh Irinej.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo jer se, kao i svake godine, veliki broj Beograđana i gostiju našeg grada okupio na mestu gde su spaljene mošti Svetog Save, kako bi zajedno proslavili najveći hrišćanski praznik.

– Veoma je važno da na dan najradosnijeg hrišćanskog praznika svi damo doprinos u očuvanju naše vere, tradicije i srpstva u celini. Praznik Hristovog rođenja slavimo danas sa Beograđanima. Hrist nas svakog dana podseća na ljubav, toleranciju i zahvalnost, koja je možda u vremenu u kojem živimo pomalo zaboravljena. Unija pekara je i ove godine sa nama, pripremili su veliku česnicu, koju ćemo lomiti zajedno sa patrijarhom Irinejom i potom je podeliti sa našim sugrađanima, prevashodno najmlađima. Radujem se jer zajedno sa Beograđanima proslavljamo Božić i želim svim sugrađanima da ga provedu u radosti sa svojim najbližima – rekao je Radojičić.

Patrijarh Irinej je okupljenim građanima i svim pravoslavnim vernicima čestitao Božić, rekavši da je današnji svet pred mnogim putevima izazova i neizvesnosti. On je dodao da bi svako trebalo da na pravi način doživi radost današnjeg praznika, blagosiljajući Beograđane i sve vernike.

Ovogodišnja česnica je bila prečnika 3,8 metara i teška 250 kilograma, a sastojala se iz 5.300 delova. Predsednik Unije pekara Zoran Pralica je precizirao da je ove godine na česnici i maketa manastira Gračanica, teška 25 kilograma.

Događaju su prisustvovali generalni sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića – Nikola Selaković, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković, kao i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

INFO 24 / Beoinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *