Radojičić: Propisano oko 20 pravila o ponašanju putnika u javnom prevozu

Gradski prevoz u Beogradu ponovo će početi da funkcioniše 8. maja i odvijaće se po fazama od kojih prva podrazumeva da će se prevoziti isključivo zaposleni, a propisano je ukupno oko 20 pravila o ponašanju putnika, rekao gradonačelnik.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je sva pravila dao Gradski zavod za javno zdravlje, te da će se osim nošenja zaštitine opreme poštovati i socijalna distanca, zbog čega će se ulaziti na jedna vrata i to po principu jedan po jedan.

U vozilu će biti redar koji će kontrolisati da li građani poštuju propisana pravila i voditi računa o broju putnika, te kontrolom bus plus kartice proveravati da li je reč o zaposlenim licima ili ne. Na duplim sedištima moći da sedi samo po jedna osoba, a mesta će biti označena nalepnicama koje će biti i na podu vozila ali biće označena i mesta za stajanje i kretanje putnika kroz vozilo – rekao je Radojičić za Tanjug.

On je naglasio da će broj putnika u jednom vozilu zavisiti od veličine samog vozila, ali da će ih otprilike biti upola manje nego pre epidemije.

Kako bi se građanima olakšalo da drže distancu i pridržavaju se propisanih mera, označavanje se ne vrši samo u autobusima, već i na beogradskim stajalištima gde se mogu videti iscrtane crvene tačke. Važno je da građani dok čekaju autobus stoje na rastojanju od metar i po, a ne blizu jedni drugih kao što je ranije bio slučaj – precizirao je gradonačelnik.

Radojičić je istakao da su dezinfekcija i čistoća vozila u gradskom prevozu izuzetno značajni, te da će se sa time nastaviti i ubuduće.

– Grad Beograd daje svoj doprinos na taj način što će primenjivati mere koje preporučuju epidemiolozi i odgovorna lica, ali i svaki pojedinac mora dati svoj doprinos tako što će prilikom korišćenja gradskog prevoza poštovati propisana pravila ponašanja. Ponovno uspostavljanje i organizovanje prevoza, podrazumeva četiri faze, od kojih će u prvoj prevoz moći da koriste isključivo zaposleni. Kako se budu aktivirale određene privredne grane, tako će broj ljudi koji se vozi biti sve veći – rekao je Radojičić i dodao da će u drugoj fazi prevoz moći da koriste đaci i studenti, u trećoj nezaposleni, turisti i druga lica, a u četvrtoj i sugrađani stariji od 65 godina.

Naveo je da je u situaciji kada se ceo svet bori sa korona virusom, gradski prevoz izazov za sve velike gradove, ne samo za Beograd, te dodao da veruje da će se dobrom organizacijom i ličnom odgovornošću maksimalno smanjiti rizik od širenja infekcije.

Bilo je teško kada su se zbog korona virusa uvodile zabrane, ali je još teže kada se one ukidaju i kada počinjemo da funkcionišemo na drugačiji način nego što je to bilo pre epidemije. Sa restriktivne, prelazimo na politiku lične odgovornosti gde je vrlo važno da svaki pojedinac bude svestan rizka koji postoje i na svoj način pruži doprinos da se sa jedne strane ne razboli, a sa druge da se epidemija ne širi – zaključio je gradonačelnik Beograda.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *