Radojičić pozvao građane da pravoslavnu Novu godinu dočekaju uz molepstvije za podršku srpskom narodu

Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić pozvao je Beograđane i goste Beograda da tradicionalno dočekaju pravoslavnu Novu godinu ispred Hrama Svetog Save.

-Pozivam sve građane i goste Beograda da se što više nas okupi kako bismo zajedno proslavili doček pravoslavne, ili kako mi volimo da kažemo, Srpske Nove godine. Želim da i ovom prilikom, kao toliko puta ranije, iz Beograda u svet ode slika zajedništva ljudi različitih nacija, mladih i starih, a svih nasmejanih i srećnih. Značajno je da jedni drugima na ovaj praznik poželimo mir i blagostanje isped našeg najvećeg svetilišta, na mestu gde su spaljene mošti Svetog Save, u čije je ime podignuto ovo sveto zdanje. Obeležavanjem pravoslavne Nove godine čuvamo srpsku tradiciju i veru, ali i bivamo specifični i zanimljivi drugima. Nema sumnje da po svojoj jedinstvenosti ovaj događaj ima ozbiljan potencijal da postane svojevrstan kulturološki i turistički brend Beograda i Srbije širom planete. Zbog toga očekujem da ćemo ga i ove godine obeležiti na veličanstven način – rekao je Radojičić dodajući da svake godine ovaj doček okuplja rastući broj turista, naročito iz regiona.

On je kazao da je za 13. januar od 17 časova planirano bdenje u Maloj crkvi ispred Hrama. Od 20 časova posetioci će uživati u muzičkom koncertu.

Gradonačelnik Beograda je pozvao građane i da budu iste večeri sa početkom u 23:30 na platou ispred Hrama gde će biti održano Molepstvije za početak pravoslavne Nove godine i molitveni skup podrške našem narodu u Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima. Od ponoći na tom mestu građane i goste Beograda očekuje tradicionalni vatromet.

Za 14. januar zakazana je Sveta liturgija, a od 17 časova građani će imati priliku da slušaju horski nastup „OŠ” Milan Rakić.

Gradonačelnik je istakao i da je zadovoljan što Beogradska zima poslednjih godina dolazi kao kruna sjajne turističke sezone.

-Sa 700 sati programa na preko 130 lokacija Beogradska zima uspela je da u prvim danima 2020. okupi preko 150.000 turista. Božićno seoce kod Hrama Svetog Save, manifestacija nalik čuvenim evropskim božićnim marketima, ali oplemenjena lokalnim duhom, je treću godinu za redom donela posebnu radost kako deci tako i odraslima u periodu obeležavanja naših najsvetijih praznika. Nadam se da će posećenost biti još veća naredne godine kada Hram bude sasvim završen – rekao je Radojičić dodajući da je za Božićno seoce koje traje do 28. januara zainteresovan i sve veći broj stranih gostiju.

INFO 24 / Beoinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *