Radojičić: Odlukom Vlade, nova dečja bolnica u Deligradskoj

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je na Svetski dan dece da je našim najmlađim sugrađanima neophodna nova dečja klinika, odnosno Tiršova 2.

On je naglasio da su se još 1989. godine svi na nivou nekadašnje države složili da je neophodna takva bolnica, međutim iz nekog razloga taj projekat nije realizovan.  Postoji, kako je rekao, nejasnoća zašto se bolnice za odrasle pacijente mnogo brže i lakše grade nego dečje bolnice, ali  je najvažnije da su se sada stekli uslovi. Zaključkom Vlade Republike Srbije određena je lokacija za Tiršovu 2 na kraju Deligradske ulice što znači  da je sve bliža realizacija celokupnog projekta. 

Danas mogu da kažem da ovaj projekat dosta napreduje i da je Vlada Republike Srbije opredelila lokaciju, a to je sam kraj Deligradske ulice. Ovu lokaciju su birali stručni ljudi, ali je bilo je važno i da se ispune određeni kriterijumi. Prva stvar koja je pomogla da se ova lokacija izabere jeste da ljudi koji žive sa ove strane reke imaju vrhunsku dečju kliniku. Drugi razlog je taj da Tiršova 2 ima direktan izlaz na auto-put u dva smera, biće napravljen i kružni tok, a postojaće i isključenje sa auto puta samo za Tiršovu 2. Takođe iz centra grada pacijenti će imati pristup iz pravca Deligradske ulice. Sa treće strane blizu je i Ginekološko-akušerska klinika tako da deca koja se rode sa najtežim komplikacijama mogu odmah da se leče ili operišu na novoj klinici – rekao je Radojičić i dodao da je cilj da se nova zgrada uklopi u mesto na kome će se nalaziti, a zato su važne i saobraćajnice koje treba da omoguće pacijentima što brži i lakši pristup.

On je istakao da će ova bolnica biti vrlo savremena, s obzirom da će biti urađena prema primeru najnovijih bolnici u Evropi koji će služiti kao modeli projektantima da se odabere najbolja moguća opcija.

Nova dečja bolnica će biti rasprostranjena na preko 30 000 kvadrata, sobe će biti jednokrevetne i dvokrevetne, najnovija oprema te će najsavremeniji standardi definitivno biti zadovoljeni. Još četiri podzemne etaže površine oko 28 hiljada kvadrata te će omogućiti parking za 600 automobila – rekao je Radojičić i dodao da je planirano rušenje postojećeg objekta na lokaciji tokom zime kada kreću pripremne aktivnosti na terenu za samu izgradnju.

(FOTO: Đ. KOJADINOVIĆ / RAS SRBIJA)

Projekat Tiršova 2 je trenutno u fazi izrade urbanističkog projekta, a završava se istovremeno fizibiliti studija. Odvijaće se u četiri faze gde je prva rušenje postojećeg objekta, druga je izgradnja saobraćajnice, u trećoj su pripremni radovi, a četvrta faza je faza gradnje. Priprema lokacije počeće tokom zime,  a izgradnja na proleće 2020. godine – zaključio je Radojičić i dodao da Tiršova 2 ne predstavlja samo veliki projekat već i potpuno novi pristup malim pacijentima u modernoj bolnici kakve imaju njihovi vršnjaci u najsavremenijim zemljama sveta. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *