Radojičić na Forumu gradonačelnika evropskih i svetskih gradova

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić učestvovaće 6. oktobra na prvom Forumu gradonačelnika, koji će se u organizaciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za ekonomski razvoj (UNECE) održati u Ženevi.

U Forumu učestvuju gradonačelnici 37 gradova iz celog sveta. Oni će govoriti o suočavanju sa izazovima razvoja gradova i odgovorima na krize modernog društva.

– Gradovi su ključni partneri nacionalnih vlada u izradi i sprovođenju strategija za rešavanje najvažnijih pitanja unapređenja kvaliteta života stanovništva. Lokalne vlasti su najbliže građanima i od nas se očekuje da poznajemo „puls” grada – rekao je Radojičić.

Forum gradonačelnika okupiće gradske čelnike iz Evrope, Amerike i Azije, koji će govoriti o odgovorima gradova na pandemiju izvazvanu kovidom-19. Razmeniće i najbolje prakse u rešavanju izazova u borbi protiv klimatskih promena i prirodnih nepogoda, strategije i planove za jačanje lokalnih zajednica, ali i čitavog društva, te iskustva u suočavanju sa pomenutim izazovima i pronalaženju održivih modela razvoja u novonastalim okolnostima.

– Imajući u vidu da se u celom svetu stanovništvo seli ka gradovima, tačnije da 75 odsto svetske populacije već živi u urbanim sredinama, potrebno je razvijati konkretne akcije i inovativna rešenja koja će doprineti efikasnim i brzim odgovorima na mnoge potrebe stanovnika gradova – kazao je gradonačelnik.

Na Forumu će se razmatrati usvajanje uputstava za države članice UNECE kako bi se gradovi dalje razvijali organizovano i planski u pogledu pripremljenosti i odgovora lokalnih vlasti na vanredne situacije i uticaj katastrofa i klimatskih promena.

– Priroda je nepredvidiva. Klimatskim promenama koje donose velike padavine i suše, pa i virusom korona, priroda nas upozorava da pravimo greške. Neophodno je da je čujemo i ujedinimo snage. U uvodnom izlaganju u Ženevi govoriću o iskustvu sa poplavama iz 2014. godine, kada je stradalo više od 40 opština u Srbiji, a Obrenovac pretpreo najveću štetu. Rešenja koja smo tada usvojili su primer dobre prakse, a jedan tragičan događaj može da pomogne u tome da svoje resurse usmerimo ka prevenciji – naglasio je gradonačelnik i dodao da će takođe govoriti i o aktuelnoj pandemiji i lokalnim rešenjima na globalne krize.

Gradonačelnik je zaključio da je cilj strateškog planiranja razvoja gradova jačanje njihove otpornosti i sigurnosti u pogledu stvaranja nove urbane stvarnosti, koja je kreirana prema potrebi svakog pojedinca.

INFO 24 / Beoinfo / Foto: Beoinfo


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet