Radni sastanci srpskih zvaničnika sa DFC-om i EXIM

Srpski zvaničnici započeli sastanke sa predstavnicima američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije, EXIM banke i drugim članovima delegacije SAD koja boravi u Srbiji povodom realizacije sporazuma iz Vašingtona.

Delegacija SAD-a u kojoj su najviši predstavnici Di-Ef-Sija i novi izvršni direktor za Srbiju, predstavnici izvozno-uvozne banke i ambasador Entoni Godfri, imala je niz sastanaka s najodgovornijim srpskim sagovornicima iz Narodne banke, ministarstava finansija, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kancelarije za KiM. Posle tih sastanaka, zajednička ocena je da su obe strane spremne da u delo sprovedu ono što su u Vašingtonu inicirali predsednici Donald Tramp i Aleksandar Vučić i da su u pitanju milijarde dolara.

Predstavnici delegacije SAD-a na sastanku s guvernerkom NBS Jorgovankom Tabaković ocenili su da je Vučić izuzetan i jak lider, s jasnom vizijom napretka Srbije.

„Onome koji je sav svoj politički kapital stavio u funkciju napretka Srbije, a to je predsednik Vučić, ja ću ostati pouzdan oslonac. Sa institucijom na čijem sam čelu nastavićemo da radimo tako da predsednik Vučić ima punu podršku u očuvanju u svakom smislu stabilne Srbije, pa i finansijski, koja je njegov i naš ključni cilj”, rekla je Tabakovićeva.

Ovo je prilika koja se ne propušta, tako je u jednoj rečenici razgovore sa američkom delegacijom ocenio ministar finansija Siniša Mali. Kada su me pitali koliko para očekujem, ja sam rekao milijardu, ali su me američke kolege odmah ispravile poručivši da treba da razmišljamo o milijardama, a da će konačna suma biti poznata do kraja nedelje.

Ministar finansija kaže da prve efekte sporazuma očekuje već u novembru. Mali navodi da će se sa direktorom kancelarije za Srbiju intenzivni razgovori voditi već naredne nedelje i da očekuje da će oni vrlo brzo biti precizirani.

Delegacija ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture razovarala je sa predstavnicima Di-Ef-Sija o infrastrukturnim projektima važnim za povezivanje Beograda, Prištine i celog regiona, kao i o osnaživanju žena i podršci ženskom preduzetništvu. Resorna ministarka ističe  da je ministarstvo formiralo tim koji će 24 sata dnevno raditi s američkom agencijom, s obzirom na velike projekte koji su u planu. Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD Entoni Godfri, koji je istakao da su planirani projekti u skladu sa zajedničkim ciljem Srbije i SAD, o čemu su razgovarali i predsednici Aleksandar Vučić i Donald Tramp.

Svi planovi u skladu su s ciljevima srpskog i američkog predsednika, Aleksandra Vučića i Donalda Trampa, o čemu se govorilo na sastanku u Vašingtonu. Spremni smo da radimo sa Ministarstvom građevinarstva i Koridorima Srbije kako bismo unapredili životni standard svih građana u regionu.

S američkom delegacijom razgovarao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. On je predstavnicima Di-Ef-Sija, među kojima je bio i direktor beogradske kancelarije Džon Jovanović, zahvalio na spremnosti da ulože napore i sredstva u jačanje ekonomije u centralnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji. Đurić je rekao da očekuje da će najsnažnija svetska ekonomska sila različitim projektima doprineti stvaranju naprednog i privredno dinamičnog prostora u ovom delu Evrope.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *