„Putevima Svetog Save“ – Svetosavska akademija u Kraljevu

Svetosavska akademija „Putevima Svetog Save“, veče uoči velikog praznika kojim se obeležava uspomena na Svetog Savu, srpskog prosvetitelja i prvog arhiepiskopa srpskog, održana je u Kraljevačkom pozorištu. Domaćini su bili učenici i nastavnici, profesori i direktori Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i Ekonomsko-trgovinske škole, uz pomoć Školske uprave Kraljevo.

Bogat program priređen je i povodom ovogodišnjeg Savindana. U Svetosvasku akademiju uveo nas je hor Osnovne škole „Vuk Karadžić“. Studentkinja prve godine komparativne književnosti Filološkog fakulteta u Novom Sadu, bivša učenica Ekonomsko-trgovinske škole, Natalija Vojinović, kazivala je Svetosavsku besedu. Govorom „Svetosavski put u bespuću“ obratio se naš sugrađanin pesnik Dejan Aleksić. Hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, sa umetničkim rukovodiocem profesorom Borisom Miljkovićem, izveo je dve kompozicije. Nastupio je i kamerni gudački orkestar učenika srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, predvođen umetničkim rukovodiocem Anđelom Miljković. Putevima Svetog Save poveli su nas učenici prvog, drugog i četvrtog razreda, članovi dramske i literarne sekcije Ekonomsko-trgovinske škole.

Rukovodilac Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković je istakla značaj obeležavanja školske slave, praznika posvećenog najvećem srpskom prosvetitelju i arhiepiskopu Svetom Savi, koji je naša tradicija, naš identitet, naša suština.

„Sveti Sava je napisao svojim životom knjigu neprolaznih vrednosti, slova koja zrače u svim vremenima i u svakom mestu. Mi koji živimo i radimo u ovom gradu imamo čast i privilegiju da budemo u dvorištu Savine zadužbine, manastira Žiče. Možemo reći da je cela Srbija, i ceo naš narod, jedna velika zadužbina Svetog Save, zaštitnika škole i zvezde vodilje kroz vekove“, rekla je Bojana Marinković, poželevši svima da opstanu i istraju na ovom putu, sa posebnom zahvalnošću onima koji pomažu da uslovi za školovanje naših đaka budu što bolji.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao da, za razliku od drugih gradova i opština, koji Dan Svetog Save obeležavaju samo 27. januara, grad Kraljevo to čini i po desetak dana. Kraljevačke osnovne i srednje škole u svojim prostorijama obeležavaju ovaj dan, a na Svetosavskoj akademiji, kako je kazao, osvrnuli smo se na to šta smo uradili od 27. januara 2019. do 27. januara 2020. godine.

„Mislim da imamo čime da se pohvalimo. Rekonstruisana je fasada zgrade Gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole, u čemu je Ministarstvo prosvete pomoglo gradu Kraljevu sa 7.000.000 dinara. Završili smo rekonstrukciju Elektro-saobraćajne tehničke škole uz pomoć Ministarstva za energetiku. Završili smo još nekoliko projekata u osnovnim i srednjim školama u centru grada, kao i onim na selu, uz pomoć Ministarstva pravde, sredstvima od oportuniteta. U svim ovim projektima imali smo značajnu podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Očekujemo da ćemo uskoro početi i izgradnju potpuno nove zgrade OŠ „Sveti Sava“, a vrednost ovog projekta je 395.000.000 dinara. Imamo čime da se pohvalimo, za godinu dana je urađeno mnogo, a mi ćemo nastaviti da razgovaramo i o planovima za sledećih 365 dana, do Svetog Save 2021. godine“, poručio je gradonačelnik Kraljeva.

Posebni savetnik ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih dr Aleksandar Pajić smatra da je Ministarstvo prosvete zajedno sa gradom Kraljevom na najbolji način pokazalo da se bori za kvalitet obrazovanja u Kraljevu.

„Naša obaveza je da ravnomerno sredstva Ministarstva raspodelimo na sve osnovne i srednje škole na teritoriji Republike Srbije, ali mi poštujemo to što su direktori škola, i osnovnih i srednjih, u gradu Kraljevu, potpomognuti i samom Gradskom upravom, uradili projekte, bez kojih ne mogu da budu dodeljena sredstva, što su bili vrlo ažurni i borili se da njihovi projekti budu dobro urađeni kako bi mogla da se plasiraju sredstva Ministarstva“, rekao je Pajić najavivši da će Ekonomsko-trgovinskoj školi biti dodeljeno 400.000 dinara za rekonstrukciju podrumskog dela budući da su projektom konkurisali za sredstva iz budžeta Ministarstva prosvete.

On je istakao da je veliko zadovoljstvo ulagati u obrazovanje, realizovati projekte koji su vezani za unapređenje uslova za rad naših učenika i u osnovnim i u srednjim školama.

„Retke su sredine kao što je grad Kraljevo, koje su tako aktivne sa dobro urađenim projektima i temom koja je u interesu obrazovanja da bi se unapredio kvalitet i u osnovnim i u srednjim stručnim školama i u gimnazijama. Ministarstvo je mnogo toga uradilo da se unapredi sistem obrazovanja, da uslišimo i potrebe tržišta rada i potrebe kvaliteta školovanja i nadam se da smo u tome uspeli. Ali stvoriti prave uslove za rad nije lako, nije lako izdvojiti velika sredstva koja su uložena u čitavoj Republici Srbiji da bi naše obrazovanje dobilo one konture koje treba da ima jedna savremena škola. Naše škole i u gradu Kraljevu su sve lepše, sve svrsishodnije i mnogo je lakše, lepše i udobnije raditi u njima. Nadam se da to vide i naši učenici i roditelji učenika i da smo uspeli u zajedničkom cilju, a to je kvalitet obrazovanja“, rekao je Pajić čestitajući svim kolegama prosvetnim radnicima i učenicima školsku slavu Svetog Savu.

Na osnovu odluke Aktiva direktora kraljevačkih osnovnih i srednjih škola o dodeli Svetosavske povelje za izuzetan doprinos razvoju obrazovanja i veliku pomoć u realizaciji projekata infrastrukturnog opremanja osnovnih i srednjih škola u Kraljevu i okolini, na Svetosavskoj akademiji je ovo priznanje uručeno gradonačelniku grada Kraljeva dr Predragu Terziću – za izuzetan doprinos unapređenju kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada u gradu Kraljevu, posebnom savetniku ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih dr Aleksandru Pajiću, koji je priznanje preuzeo i u ime ministra prosvete Mladena Šarčevića.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *