Pune ruke posla za putare, elekotromonteri na terenu

Iako se stanje posle snežnog nevremena koje je od srede zahvatilo južne i zapadne delove zemlje postepeno stabilizuje, za putare još ima posla. Vanredna situacija i dalje je u Crnoj Travi, Sjenici i delovima opština Požega i Arilje. Problema je bilo i u ivanjičkom kraju.

Vanredno je u sjeničkoj opštini jer je oko 40 odsto od ukupno 103 sela na Sjeničko-pešterskoj visoravni još u snežnoj blokadi.Izveštaj Silvije Pašajlić (08.00)

Raščišćavanje snega otežavao je olujni vetar koji je stvarao nanose visoke i po nekoliko metara, a putari će raditi dok i poslednje zavejano selo ne bude očišćeno.

Topi se sneg koji je padao pre nekoliko dana u vranjskom kraju pa su sada prohodni svi putni pravci. Najviše problema je bilo u Poljanici, brdsko-planinskom području sa 22 sela i ka planini Besnoj Kobili.

Regionalni putevi su raščišćeni, na mahalskim ima snega. Još ima problema sa elektro-mrežom u poljaničkom kraju, ekipe Elektrodistribucije su i dalje na terenu.Razgovor Vesne Damjanić sa spasiocem Markom Đurićem

Gorska služba spasavanja u pripravnosti

Spasilac iz Gorske službe spasavanja Marko Đurić rekao je za RTS da nije bilo toliko kritičih situacija da bi intervenisali i savetuje da građani spremno krenu na put, da ponesu dovoljno vode i hrane.

Zima nije završena, Gorska služba je u stanju pripravnosti. Đurić kaže da najviše intervenišu na skijalištima – na Kaopaoniku, Zlatiboru, Staroj Planini i Divčibarama, i to je, kako ističe, primarna obaveza.

“Naš dežurni broj je 062 46 46 46, imamo dovoljno sapsilaca i uvek su u pripravnosti za sve probleme”, kaže spasilac.

Govoreći o tome kada se izlazi na teren, Đurić kaže da se pristupa kada su nepristupačni tereni, jer imaju znanje i alate kako da priđu do unesrećenih.

I u opštini Požega je i dalje na snazi vanredna situacija u devet mesnih zajednica. Očekuje se da će tokom dana mehanizacija pročisiti nekategorisane puteve, koje žitelji zavejanih krajeva zbog velikih snežnih nanosa nisu mogli sopstvenom mehanizacijom.

Najveći smetovi dostizali su visinu od tri metra u Tometinom Polju pa će tamo i danas čistiti sneg.

ivanjičkom kraju još ima nekategorisanih puteva koji nisu pročišćeni, a osim za putare posla ima i za ovdašnji tim za delovanje u vanrednim situacijama. Osim što su ekipe sa motornim sankama pomagale elektromonterima da otklone brojne kvarove i ekipa crvenog krsta na terenu su kada zbog snega hitna pomoć ne može da priđe bolesnima. 

Marko Andrejević iz Crvenog krsta u Ivanjici rekao je da je bilo nekoliko poziva za izlazak na teren.

“Juče je bio poziv za evakuaciju 69. godišnjeg sugrađanina iz Ivanjice, teško pokretnog, u smislu hitnog prevoza do zadravstvene ustanove i taj zadatak je brzo rešen”, istakao je Andrejević.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su više od 30 ljudi. Na Pešteru je jedna osoba nastradala. 

RTS / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *