Prvi sastanak Radne grupe za izradu Nacrta zakona o prinudno nestalim licima

Donošenjem Zakona o prinudno nestalim licima regulisalo bi se pitanje zakonskog uređenja problematike nestalih lica, na sistemski, sveobuhvatan i multidisciplinaran način, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević na prvom sastanku Radne grupe za izradu Nacrta zakona o prinudno nestalim licima.

Kisić Tepavčević je naglasila da se veliki broj lica koja se vode kao nestala po prestanku oružanih sukoba na prostoru bivše SFRJ, sa pravom smatra jednom od najtragičnijih posledica, što predstavlja teško kršenje osnovnih ljudskih prava.

Prof. dr Kisić Tepavčević je podsetila da je Republika Srbija 2011. godine ratifikovala Međunarodnu konvenciju o zaštiti svih lica od prinudnih nestanaka i time se obavezala da prepozna prisilno nestalo lice, kao i da žrtvama i porodicama žrtava obezbedi pravo na istinu, pravdu i satisfakciju.

Kako je dodala, pravni poredak Srbije do sada nije regulisao problematiku prisilno nestalih lica, odnosno nije bila prepoznata kategorija prinudno nestalog lica kao žrtve, niti po tom osnovu prava porodica prinudno nestalih.

Zakonom će se regulisati i pitanje nestanka lica pre konflikta na Kosovu i Metohiji 1999. godine, za vreme konflikta, kao i tokom mandata međunarodne misije Ujedinjenih nacija, kao i rešavanje pitanja statusa izbeglog stanovništva iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koji su svoj status trajno regulisati u Republici Srbiji, a i dalje tragaju za članovima svojih porodica, navela je Kisić Tepavčević.

Inicijativu za donošenje Zakona o nestalim licima pokrenula je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, a podržao ju je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović zahvalio je predsedniku Srbije i ministarki Kisić Tepavčević na podršci i što se za prvih 100 dana rada Vlade Srbije prepoznala potreba za donošenjem ovog zakona.

Odalović je dodao da će se u narednom periodu sprovesti sve potrebne aktivnosti na izradi Nacrta i izrazio uverenje da bi taj akt na jesen mogao da bude u skupštinskoj proceduri.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač naglasio je da porodice nestalih više od 20 godina čekaju svoje najrođenije i još uvek veruju da nisu nestali.

„Nadam se da će zakon biti donet, u ime porodica molim da se ovaj zakon donese“, rekao je Pjevač.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *