Prvi put prosek plate u Srbiji veći od 511 evra

Sa ponosom građanima mogu da kažem da je prosečna plata u julu, usred pandemije virusa korona, u našoj zemlji iznosila više od 60.000 dinara i prvi put prešla je 511 evra, izjavio predsednik Vučić.

„To je najviše u regionu Zapadnog Balkana, a kada sam postao predsednik vlade delili smo treće mesto po proseku plate sa Severnom Makednonijom i ispred nas su bili Crna Gora i BiH“, rekao je Vučić.

Navodi da smo se sada izjednačili sa Crnom Gorom i uveren je da ćemo uskoro po proseku plata daleko prestići i tu zemlju, s obzirom da Srbija, kaže, ima neuporedivo bolju ekonomsku situaciju.

Vučić ističe da smo od Crne Gore bolji i po stopi rasta i po stopi javnog duga. „To je ono što generiše napredak u budućnosti, bolje plate i penzije i sve ostalo“, zaključio je Vučić.

Mali: Veće plate trasiraju put ka većem vrednovanju rada

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da podatak koji je saopštio Republički zavod za statistiku, da je prosečna zarada obračunata u julu po prvi put u Srbiji premašila 510 evra, ukazuje da je, polako ali sigurno, trasiran put ka većem vrednovanju rada u Srbiji.

U pisanoj izjavi Mali ističe da je to i signal da je privreda Srbije ostala žilava i vitalna i uslovima pandemije.

„Podsetiću vas da je pre nekoliko godina prosečna zarada bila 320 evra, dakle ovi novi podaci pokazuju ispravnost naše ekonomske politike. Kada se na to nadoveže i rekordno niska nezaposlenost, jasno je da je naša politika usmerena ka dobrobiti svih građana Srbije”, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, očekivanja su i da će povećanje minimalne zarade od 6,6 odsto, neoporezivog dela dohotka sa 16.300 na 18.300 dinara, kao i planirano umanjenje poreza na zarade – uticati na dalji rast zarada.

„Pre dve godine opterećenje na zarade je bilo 63 odsto a sada je 61,2 procenta. Naša politika je da opterećenje na zarade smanjujemo ali naravno u skladu sa mogućnostima i raspoloživim fiskalnim prostorom“, naveo je Mali.

On je dodao da je svestan da je fiskalno opterećenja zarada još uvek visoko, ali da je ubeđen da će se sa većim privrednim rastom u budućnosti stvoriti uslovi za dodatna umanjenja.

Mali je ukazao da je Vlada Srbije posvećena tome da se očuva životni standard stanovništva i da zbog toga ubrzano radi na privlačenju investicija, kao i na stvaranju stimulativnog regulatornog okvira koji će pružiti jednake šanse za sve.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *