Prvi put govorimo o Srbima u Crnoj Gori, posle decenija ćutanja

Beograd nema krivicu u dešavanjima u Crnoj Gori, osim što izražava brigu za srpski narod i SPC, poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da želi da se ponaša ozbiljno, odgovorno i da ne „doliva ulje na vatru“, ali i da ne kvari odnose sa tom zemljom.

Vučić je u emisiji OKO na RTS, komentarišući to što košarkaši Crvene zvezde nisu otputovali na meč sa Budućnosti, Vučić je rekao da nije u toku, ali da je možda bolje odigrati utakmicu za tri, sedam dana, nego da se napravi neka greška i da se desi nešto loše.

Dodao je i da se Nebojša Čović konsultovao sa predstavnicima više državnih organa, koji su dali svoje procene.

„Ja sam jednom razgovarao sa njim i rekao da će oni da urade sve da organizuju meč na najbolji način, ali da garantujem da neće biti problema, to je nemoguće. Mislim da je sada važno da se stvari smiruju, a ne da se dalje tenzije podižu“, rekao je Vučić, na pitanje da li ga je Čović konsultovao po tom pitanju.

Upitan za utakmicu Dinamo – Crvena zvezda iz 1990. godina, koja je bila na neki način „sukob nacija“, i postoji li mogućnost da se u Crnoj Gori desi nešto slično, Vučić je rekao da su Srbi i Crnogorci braća i da ne bi smelo nikada da dođe do toga.

„Ali, po prvi put govorimo o srpskom narodu, po prvi put o Srbima u Crnoj Gori. Stideli smo se decenijama da pričamo o Srbima u Crnoj Gori, nismo smeli da izgovorimo…“, rekao je Vučić.

Poručio je da želi da se ponaša ozbiljno i odgovorno, da ne doliva ulje na vatru i da ne kvari odnose sa Crnom Gorom.

„Beograd nema krivicu, ni na koji način nismo učestvovali u dešavanjima u Crnoj Gori osim što izražavamo brigu za srpski narod i SPC. Ako je to greh, ja ga prihvatam kao i to da sam izdajnik, valjda što nisam zaratio sa Crnom Gorom. Ako je ljudima tako najlakše“, rekao je Vučić.

Sutra sa patrijarhom o pomoći našoj crkvi u Crnoj Gori

Vučić je najavio večeras da će sutra razgovarati sa patrijarhom Irinejem o formiranju određene komisije da se vidi kako pravnički da se izađe pred svetske i međunarodne organizacije u vezi crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti.

„Razgovaraćemo kako da pomognemo našoj crkvi. Ne razumem se u mitropolije i eparhije, za mene postoji samo SPC“, poručio je Vučić gostujući u emisiji RTS-a „Oko“.

Kazao je da su Srbiji ruke prilično vezane i da čini koliko može.

Podsetio je da više ne postoji državna zajednica, i da Srbija poštuje Crnu Goru kao nezavisnu državu, te i da je ona postala nezavisna 2006. godine, kada su na vlasti u Srbiji bili oni koji ga sada kritikuju zbog navodne pasivnosti.

Na pitanje da li bi situacija bila drugačija da je on bio na vlasti kada je održan referendum o otcepljenju Crne Gore iz državne zajednice, odgovorio je bez dileme da bi:

„Vodio bih pametnu kampanju, ne bih radio na tome koliko će neko para da uzme sebi sa RTS, ili drugih zemalja iz raznih ambasada ili po hotelima, već bih grizao i borio bi se za opstanak državne zajednice“, rekao je on.

Milo Đukanović ne bi dobio ni 50 odsto glasova na referendumu o nezavisnosti, a ne 60 procenata, koliko je dobio, da su postojali ljudi koji su ozbiljno vodili kampanju, kaže Vučić.

Na pitanje da li bi to uopšte bilo moguće pod okolnostima kakve jesu „pod Đukanovićem“, Vučić je poručio da on, za razliku od drugih naših političara koji uvek govore da je neko drugi kriv, ne veruje u teorije zavere i da sve neko namešta, već veruje u znanje i rad.

„Nama sada ostaje da poštujemo tu odluku, da poštujemo Crnu Goru, ali isto tako i svoj narod tamo. Gledamo da ne kvarimo odnose sa Crnom Gorom, da smo i ostajemo braća, ali i da hoćemo da govorimo o svom narodu“, podvukao je on.

„Vratili smo Srbiju sa ruba propasti“

Govoreći o ekonomiji predsednik Srbije je rekao da je zemlja napredovala us vim segmentima a da će inicijativa koju je pokrenuo o stvaranju ‘malog šengena’ biti od koristi za sve zemlje regiona.

„Imamo suficit sa svim zemljama u regionu osim sa Mađarskom što govori koliko je Srbija napredovala. Ne bih ulazio u priču o ‘malom šengenu’ da ne verujem da to Srbiji odgovar kao što odgovara i Albaniji i Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori…A Evropa ne može ništa da kaže protiv toga jer to se ne kosi sa onim što oni propagiraju kao evropske vrednosti“, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da smo pametnom politikom uspeli da 17 zemalja povuče priznanje nezavisnosti Kosova i da Srbiju vratimo sa ruba ekonosmke propasti.

Kako kaže, jasno mu je da su mnogi skeptični da će u Srbiji za pet godina prosečna plata biti 900 evra.

„Oni koji su skeptični računaju samo rast. Mi smo računali na konzervativnom nivou da nam rast bude 4,5 odsto ali očekujemo da godišnji rast bude oko 5,5 odsto. Računamo i na veće učešća plata u BDP-u ali da ne ugrozimo stečenu stabilnost. Mi smo u poslednjih 11-12 godina za skoro tri puta uvećeli primanja građana“, istakao je Aleksandar Vučić gostujući u emisiji Oko.

O Dačićevoj ponudi posle Božića

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima Vučić je rekao da će se oni održati 26. aprila ili 3. maja sledeće godine i najavio da će o ponudi Ivice Dačića za zajednički nastup socijalista i naprednjaka razgovarati posle Božića.

Vučić predviđa da bi izlaznost na izborima mogla da bude između 53 i 56 odsto i ocenjuje da će to biti izbori na kojima će „svi ići prtov jedne liste i jedne stranke“.

Na pitanje ko će predvoditi izbornu listu SNS, Vučić je rekao da će na listi biti 60 odsto novih ljudi, naglašavajući kako je suština „da dođu novi mladi ljudi, neukaljani“.

„Jedino što ja mogu da obećam je da ću se boriti za poštenu Srbiju i da tajkuni ponovo ne zavladaju Srbijom“, poručio je Vučić gostujući u emisiji Oko.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *