Protesti širom Crne Gore

U više gradova na severu Crne Gore sinoć su ponovo održani protesti protiv usvajanja spronog Zakona o slobodi veroispovesti, javili su podgorički mediji.

Litiju ulicama Podgorice predvodio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Posle molebana, litija je krenula ulicama Podgorice u 19 sati ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja do crkve Svetih Makaveja u Tološima i nazad do hrama, prenosi RTCG. Pre početka litije, sveštenik Branko Vujačić apelovao je na građane da ne nose nacionalna i partijska obeležja, kao i da ne bacaju petarde. Nakon povratka u Saborni hram, mitropolit Amfilohije se obratio vernicima, poručujući da se na bezakonju ne može graditi ništa i da su hramovi božija svojina.

Kako prenosi podgorički portal Vijesti, u Beranama se više hiljade građana okupilo u 16 sati ispred zgrade opštine, odakle su pošli u mirnu litiju do manastira Ðurđevi stupovi uzvikujući „Ne damo svetinje“. Kolona je, kako navodi, bila nepregledno duga. Građani Berana već danima se mirno okupljaju u porti manastira Ðurđevi stupovi na moleban u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti. Među njima je, kako se navodi, svakodnevno i gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić iz SNP-a, kao i veliki broj lokalnih funkcionera iz te i drugih partija, koji su na vlasti u jedinom opozicionom gradu na severu Crne Gore.

Veliki broj stanovnika Žabljaka je, takođe,  krenuo u litiju nakon molebana u crkvi Svetog Preobraženja.

I u Biljelom Polju se okupio veliki broj vernika na molebanu i litiji koja se kretala od crkve Svetih Apostola Petra i Pavla do crkve Svetog Nikole u Nikoljcu.

Protojerej stavrofor Milan Stanišić pozvao je vernike da budu dostojanstveni u iskazivanju protesta protiv izglasavanja zakona o veroispovijesti, da slušaju svoje episkope i mitropolita i čine ono što oni blagosiljaju.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *