Prošle godine Čačak posetilo 195.000 turista

Turistička organizacija Čačka i ove godine će raditi na promociji gotovo svih znamenitosti i destinacija koje se nalaze na području grada na Moravi. Prošle godine turiste su najviše privlačile lepote Ovčarsko-kablarske klisure, Atomska banja, i ustanove kulture u Čačku. 

Foto: Turistička organizacija Čačak

Aktivan odmor u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, tri banje, rimske terme, alpinizam, treking i planinarenje samo su neke od aktivnosti koje na područje Čačka godišnje dovedu na hiljade turista. Sve veći broj gostiju beleže i Sabor frulaša u prislonici, Kupusijada u Mrčajvcima, kao i rok festival „Priča“ Prošle godine u Čačku je zabeleženo 195.000 noćenja, ali to nije konačan broj jer se prenoćište u nekategorisanom smeštaju nigde ne evidentira.

Vojin Jakovljević, direktor turističke organizacije ČačakFoto: INFO 24

Zbog brojnih potencijala koje čačanski kraj nudi u Turističkoj organizaciji Čačka nastavljaju sa ulaganjem u infrastrukturu.

Crkva Sv. Vaznesenja, Foto: TOČ

Prošle godine smo aktivno radili na podizanju turističke infrastrukture. Sada turisti koji dođu u Ovčar Banju, Atomsku banju ili na spomen kompleks Tanasku Rajiću na tim lokacijama mogu se informisati u info centrima, Takođe ponudu smo obogatili i suvenirnicama. Sa podizanjem te infrastrukture radićemo i ove godine. Pripremili smo nekoliko projekata koji se prvenstveno odnose na Ovčarsko-kablarsku klisuru budući da je to značajan centar srednjevekovne kulture, ali i prirodno područje pod posebnom zaštitim države. Radiće se na „Banjskom potoku“, vidikovcu na Kablaru, ali i izgradnji pristupne saobraćajnice toj planini“, izjavio je Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačak  dodajući da će ove projekte finansirati grad Čačak i resorna ministarstva. 

Prema evidenciji Turističke organizacije Rusi, Italijani, Bugari, Kinezi, samo su neki od stranaca koji dolaze u čačanski kraj.  Tradicionalno gostoprimstvo domaćina, kajmak i kvalitetna domaća rakija nisu jedini aduti Čačka.

U redovnoj turističkoj ponudi Čačka nalaze se ustanove kulture, predeo izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarske klisure, arhitektura Čačka, Rimske terme, crkva Svetog Vaznesenja Hristovog. Turiste privlači i nadaleko čuvena bogata gastronomska ponuda Čačka. Posetilaca je sve više, na šta ukazuju i zvanične brojke- rekla je Gordana Majstorović, iz marketinga Turističke organizacije Čačka.   

Pored verskog turizma koji godišnje u Ovčar Banju dovede na hiljade posetilaca, ova oaza prirode poslednjih godina privlači sve veći broj planinara, alpinista i ljubitelja ekstrenmih sportova.

Foto: Turistička organizacija Čačak

Litice Kablara su retko mesto u Srbiji na kojoj alpinisti mogu da treniraju simultano penjanje na ledu. Zahvaljujući aktivnom radu članova Planinarskog društva „Kablar“ i Kluba ekstremnih sportova „Armadilo“ uređenim stazama Ovčara i Kablara prošlo je na stotine planinara i alpinista iz Slovenije, Bosne, Makedonije i Hrvatske.

Gordana Injac / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *