Proslavljeno Bogojavljenje u Zemunu

U organizaciji Gradske opštine Zemun, hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog i SVEBOR Saveza Beograda,  na Bogojavljenje 23 put u Zemunu organizovana trka u plivanju za Nosioca Bogojavljenskog Krsta 2020.

Ovoga puta, 242 učesnika plivalo je uz podršku oko petnaest hiljada Zemunaca i posetilaca Zemuna. Trka je bila posvećena junacima sa Košara, veri i jedinstvu u Hristu Gospodu.

Titulu Nosioca Bogojavljenskog krsta poneo je Stevan Stojiljković iz Beograda, koji je prvi doplivao do Krsta u hladnom Dunavu, dok je od pet dama koje su plivale zlatnu medalju Svebor Saveza Beograda zaslužila Jelena Stošić. Pobednik Bogojavljenskog plivanja je ogrnut plaštom i nagrađen zlatnom SVEBOR medaljom, statuom Bogojavljenskog plivača i plaketom ”Nosilac Bogojavljenskog krsta 2020”.

U Bogojavljenskoj trci učestvovali su plivači iz cele Srbije, Republike Srpske i dijaspore.

Arhijerejsku liturgiju u crkvi svetog oca Nikolaja služio je Njegova svetost patrijarh srpski G.G. Irinej, a počasni predsednik Organizacionog odbora Bogojavljenskog svetkovanja u Zemunu je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Posle besede patrijarha Irineja o značaju praznika i o danu kada je Bog objavio Gospoda Isusa Hrista kao Spasitelja usledio je čin osvećenja vode, a zatim je  ulicama Zemuna tradicionalno organizovana litija u kojoj su, pored mnogobrojnog vernog naroda, bili predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić i zamenik predsednika Gradske opštine Zemun i predsednik organizacionog odbora proslave Bogojavljenja u Zemunu Damir Kovačević sa saradnicima, pripadnici Komande RV i PVO, žandarmerije, policije, vatrogasno-spasilačke brigade, SVEBOR Saveza Beograda, učenici zemunskih škola.

U spomen na junake stradale u odbrani otadžbine na Košarama 1999. godine starešina SVEBOR Saveza Beograda Cvjetko Stevanović spustio je ledeni krst u Dunav.

U ime domaćina prisutne građane je pozdravio zamenik predsednika Gradske opštine Zemun i predsednik Organizacionog odbora proslave Bogojavljenja u Zemunu Damir Kovačević, koji je sa ponosom istakao da su svi učesnici Bogojavljenske trke pobednici.

Organizacioni odbor svetkovanja Bogojavljenja ove godine dodelio je Bogojavljenski krst junacima odbrane Košara i njihovom komandantu pukovniku Ljubinku Đurkoviću, dobrotvoru advokatu Nebojši Petroviću, Upravi saobraćajne policije – PU za Grad Beograd i medijskim kućama Pink, RTS i Studio B, dok su Zlatne plakete darovane Odredu žandarmerije u Beogradu, ordinaciji ”Sportiva” i dnevnim novinama koje tradicionalno prate ovu manifestaciju – Politici, Večernjim novostima, Kuriru, Blicu i Sportskom žurnalu.

Proslavi Bogojavljenja u Zemunu prisustvovali su Njegovo kraljevsko visočanstvo prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević sa suprugom, predstavnici Grada Beograda, privredni i kulturni poslenici.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *