Promocija najmlađih oficira VS, Vučić: Vojska će čuvati vojnu neutralnost

Vojska Srbije čuvaće i štitiće vojnu neutralnost Srbije, ali ne na papiru, već stvarnu vojnu neutralnost, poručio je predsednik Vučić na promociji najmlađih oficira VS i istakao da Srbija mora da ima jaku vojsku u svetu nesigurnosti, izazova, nepredivdivosti.

“Nije posao vaš i naš da radimo za bilo koga drugog, osim za svoju zemlju“, istakao je predsednik i ukazao da će biti mnogo poziva, „sa svih strana, dobronamernih i nedobronamernih“, koji će hteti da nas svrstaju na neku drugu stranu, govoreći da je to najbolje za Srbiju.

„Za nas postoji samo jedna jedina strana, otadžbina Srbija“, poručio je Vučić.

“Vi ste ovde da u miru čuvate interese naše zemlje. Ako neko pokuša na bilo koji način agresiju na našu zemlju, to nikada neće biti uspešno, jer mi imamo vas”, poručio je Vučić pripadnicima VS.

Takođe, naglašava da ćemo čuvati naša prijateljstva i gledati da se izborimo sa svim pritiscima sa kojima jedna relativno mala zemlja mora da se izbori.“Ali vas molim da nikada ne pokleknete i da svojom snagom i odlučnošću, znanjem i verom u svoju otadžbinu odvratite svakog agresora na našu teritoriju“, naglasio je Vučić i poručio da ćemo odvratiti svakog ko se drzne da to uradi Srbiji.

Dodaje da Srbija nikog neće da ugrožava i da će sarađivati sa svima, koliko je to danas moguće, pošto ponovo u svetu vlada doktrina – ako niste sa nama onda ste protiv nas.

Predsednik Srbije ističe da ćemo ljubomorno čuvati svoju vojnu neutralnost.

Dići ćemo plate i standard pripadnika Vojske Srbije

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić izjavio je, posle promocije najmlađih oficira VS, da će država podići plate i standard pripadnika vojske, kao i da će im obezbediti jeftine stanove i uslove da mogu da stvaraju porodicu i to u vreme kada se u celom svetu zbog korona virusa smanjuju primanja i gde je velika nezaposlenost.

„Želimo da osiguramo vašu budućnost. Srbija mora da brine o sebi, jer ne možemo da očekujemo da će neko umesto nas da se bori ako budemo napadnuti. Zato moramo da ojačavamo vojsku najsavremenijim sredstvima i obučavamo na najmoderniji način“, naveo je Vučić.

Zahvalio je mladim oficirima, ali i njihovim roditeljima što su odgajili takve junake. Čestitam vam veliki uspeh i ulazak u naše jedinice i želim da vas dodatno obavežem na težak posao u budućnosti – živela Srbije, poručio je predsednik Vučić.

Vučić je na svečanosti promocije u kasarni „General Jovan Mišković“ na Banjici rekao da nas je Univerzitet odbrane obradovao odličnim klasama u novim potporučnicima koji će otići u jedinice Vojske Srbije.

Dodaje da već 170 godina to čini Vojna akademija i čestitao VA na tom velikom i važnom jubileju.Kaže da je to svrstava među institucije koje s ponosom nazivamo nacionalnim.

Vučić je naglasio da je cela država ponosna na svoju vojsku koja je jedna od najzvažanijih institucija države u koju građani imaju ogromno poverenje.Vojno školstvo ostvaruje izuzetne rezultate, dodao je on i istakao da su naši oficiti pokazali izuzetno obrazovanje.

Kaže da su odnedavno prepoznati kao posebna naučna disciplina i da je to rezultat zalaganja univerziteta odbrane.

“Pokušali smo u prethodnim godinama da podignemo ugled vojske, al vi ste za to najzaslužniji“, naglasio je predsednik.

On je dodao da su vraćene srednje vojne stručne škole koje su bile ukinute 2005. godine, kao i da su vraćeni neki predmeti – borenje, logorovanje u pokretu…“Moramo da imamo ozbiljnu vojsku a ne ljude koji treba samo da dobiju diplomu i da se ne bave vojskom“, rekao je Vučić i dodao da je urađena nova zgrada i obnovljena stara, kao i da će još neki objekti biti obnovljeni.

Ističe da je ponosan što je ove godine bilo za 30 odsto više upisnika nego u proseku za prethodne tri godine, što pokazuje da se popularnost odlaska u vojsku vraća kod Srba i drugih građana naše zemlje.

Vučić najboljim mladim oficirima uručio pištolje sa posvetom

Predsednik  Vučić uručio je priznanja najboljima među najmlađim oficirima Vojske Srbije, koji danas dobijaju svoje prve činove.

Pištolje sa posvetom, predsednik je uručio najboljima u rangu, potporučnicima Ognjenu Zlatiću, Anđeli Bigojević i Mladenu Živkoviću sa Vojne akademije i Haži Miodragu Mladenoviću sa VMA.

Prvi u rangu potporučnik Ognjen Zlatić rekao da su srećni što su imali priliku i privilegiju da stiču obrazovanje na Vojnoj akademiji, ali i da završetak školovanja za njih predstavlja novi početak.“Nećemo stati, idemo dalje u nove pobede, kao ponosni oficiri Vojske Srbije“, rekao je Zlatić.

Potpukovnik Srđan Duman pročitao je ukaz predsednika Republike o proizvođenju u čin potporučnika kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

U prve oficirske činove promovisana 152 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Oglašavanjem fanfara i dočekom vrhovnog komandanta Vojske Srbije predsednika Aleksandra Vučića počela je svečanost promocije. General major Bojan Zrnić predao je raport predsedniku.Operski pevač Oliver Njego otpevao je himnu „Bože pravde“.

Ove godine, promocija novih potporučnika Vojske Srbije, zbog situacije sa korona virusom održana, umesto ispred Skupstine Srbije, u krugu Vojne akademije, u kasarni „General Jovan Mišković“ na Banjici.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *