Proglašena vanredna situacija na teritoriji grada Kraljeva

Gradski štab za vanredne situacije je, usled obilnih padavina koje su pogodile Kraljevo tokom protekla 24 časa, doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije na čitavoj teritoriji grada Kraljeva.

Poplave u Kraljevu
Poplave u Kraljevu

Obilne padavine nanele su veliku štetu na teritoriji Mlanče, Studenice, Ušća, Gledića, Godačice, Leševa, Stubla, Kamenice, Jovca, Ribnice,Tolišnice, Lopatnice, Bogutovca, Trgovišta, Žiče, Konareva, Mataruške Banje, ali i u centru Kraljeva.

Sektor za vanredne situacije je evakuisao četiri lica sa područja Slatine, koja pripada Mesnoj zajednici Mlanča.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić istakao je da je prioritet u ovom trenutku spasavanje života.

„Sada nam je prioritet da spasavamo ljudske živote, nakon toga uspostavljamo putne pravce i na kraju, tek kada sve prođe, razmišljaćemo o šteti na infrastrukturi. Prvo spasavamo ljude, spavamo njihove kuće, gledamo da putni pravci ne budu prekinuti i da čitave porodice ne budu odsečene od sveta, tek nakon toga brinemo o infrastrukturi, o putevima i mostovima“, naglasio je Terzić.

Prema rečima gradonačelnika, sva javna preduzeća, čiji je osnivač grad Kraljevo, stavila su na raspolaganje Gradskom štabu za vanredne situacije svoje ljudstvo, mehanizaciju, a s obzirom da je proglašena vanredna situacija na čitavoj teritoriji grada, biće angažovana i sva privatna preduzeća koja imaju odgovarajuću mehanizaciju. Gradski štab za vanredne situacije je zatražio i pomoć Vojske Srbije, Policijske uprave i Žandarmerije.

Kako je pojasnio Terzić, problem je što su obilne padavine zahvatile čitavu teritoriju grada Kraljeva, uvećan je vodostaj na vodotokovima i prvog i drugog reda, potoci koji tokom leta presuše, sada su prerasli u velike reke, a meštani ističu da ne pamte ovakve poplave u najvećem broju sela i naselja na teritoriji Kraljeva.

„Uradićemo sve što je u našoj moći kako bismo spasili ljude, kako bismo spasili njihove domove i kako bismo spasili infrastrukturu“, izjavio je gradonačelnik, istakavši da Gradski štab za vanredne situacije dobro funkcioniše, svi se nalaze na terenu i Grad nastoji da spase Kraljevčane od ove pošasti.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u protekla 24 časa na teritoriji grada Kraljeva palo je 56.1 litara kiše po metru kvadratnom.

INFO 24 / Foto: FB dr Predrag Terzić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *