Prof. Dr Vlado Đajić: Srbija je uvek uz Republiku Srpsku

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republika Srpska (UKC RS) prof. Dr Vlado Đajić odlikovan je ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena povodom Dana državnosti Srbije.  Odlikovanje mu je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečanosti u Palati „Srbija“ u Beogradu.

Prof. Dr Vlado Đajić je neurolog, univerzitetski profesor, doktor medicinskih nauka i srpski političar. Sadašnji je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Rođen je 4. oktobra 1965. godine u Banja Luci. Redovni je profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci.  Autor je i koautor desetak knjiga i preko 100 naučnih radova u časopisima, zbornicima i kongresima. Za v. d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske je imenovan 31. marta 2017. godine, a zatim 25. maja 2018. godine za generalnog direktora UKC RS. Na oktobarskim opštim izborima 2018. izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Gostujući u emisiji „Paralela“ medijske mreže Info24, prof. Dr Valdo Đajić je rekao da se u narodu kaže da najviše znače pohvale, priznanja, nagrade od onih koje volite.

„Tako je i za mene koji volim Srbiju ovo je jedan poseban dan. Dobio sam orden ozbiljne države Srbije i od ozbiljnog državnika predsednika Republike gospodina Aleksandara Vučića… Ljudske gromade su dobile orden i da ja  spadam u takvu elitu, znak je pažnje i poštovanja i znak da se nisam bavio jeftinim političkim potezima već sam radio ozbiljno za dobrobit naroda….“, izjavio je prof. dr Vlado Đajić.

Dr Đajić se zahvalio na odlikovanju rekavši da mu je priznanje čast ali i podstrek za budući rad.

„Da radim kao što sam i do sada radio.  Bavio sam se ne nekim populizmom, jeftinim političkim trikovima, već sam se bavio ozbiljnim radom i moj rad godinama traje 15 do 16 sati dnevno“, ispričao je dr Đajić.

Njegovi najveći uspesi u prethodnih nekoliko godina vezuju se za rukovođenje UKC RS koji je preporođen i od ustanove koja je bila u katastrofalnom stanju, opterećena ogromnim dugovima, sa svojim saradnicima je stvorio kliniku na kojoj mogu pozavideti i u Evropi.

UKC RS danas ima preko 3.000 zaposlenih, 1.400 kreveta i tri do pet hiljada ambulantnih pregleda. Poseduje najsavremeniju opremu za lečenje pacijenata i poznat je po tome što se radi na stalnoj edukaciji lekara kako u inostransvtu tako i u Srbiji i RS.

„Imamo operacione sale na kojima nam mogu zavideti svetski centri“, istakao je dr Đajić.

Predstoji i izgradnja garažnog prostora za 2.200 automobila što je retkost za kliničke centre na samo na našim prostorima već i u svetu, a posedovaće i toplotni tunel kojim će biti povezan sa centralnim blokom klinike.

Paralelno se radi na prijemu lekara i od pet do 10 najboljih studenata svake godine dobije šansu da radi na klinici i stekne specijalizaciju. „Negde smo godišnje primali 50 do 100 lekara i to je najveći potencijal“, naveo je dr Đajić.

Prema njegovim rečima, jedan od većih uspeha je što je zanemarljiv broj odlaska lekara na rad u inostranstvo.

Govoreći o radu u kovid sistemu i borbi protiv pandemije virusa korona, dr Đajić je rekao da je od prvog otkrivenog zaraženog pacijenta 5. marta prošle godine, klinika imala sve spremno od testova preko zaštitne opreme i da su svi dobili adekvatno lečenje kao i bilo gde u svetu.

Istakao je podršku Srbije i predsednika Aleksandra Vučića u borbi protiv pandemije, podsetivši da je obezbeđena donacija od 5.000 vakcina za zdravstvene radnika RS. Zdravstveni radnici su spremni da dođu u Srbiju i da se vakcinišu, rekao je dr Đajić.

„Srbija je uvek uz Republiku Srpsku, to nam puno znači i emotivno, a i zbog naše organizacije i unapređenja života i rada. Predsednik Vučić pomaže od gradnje mostova do pravljenja škola…Imali smo 15 sanitetskih vozila poklon od Srbije, sada će se praviti most na Rači, auto-put , što će biti najveći uspeh što se tiče RS, predsednika Dodika i Vučića, pravi se auto-put direktno Banja Luka- Beograd i mi se radujemo tome“, naglasio je dr Đajić.

Poručio je građanima da se vakcinišu jer još uvek nema leka protiv kovid bolesti pa su vakcine jedina naša šansa.

Dodao je da su vakcine bezopasne, a da je efekat ogroman.

„Takav strah u očima ljudi kao kod kovida nisam nikada video, kada dolazi do gušenja, staha da će umreti. Apelujem na stanovnike RS i Srbije da prime vakcinu i zaštitite sebe i najdrže“, poručio je dr Đajić rekavši da je lično primio rusku vakcinu ali da su sve dobre jer iza njih stoje ozbiljne kompanije, naučnici i države.

Dr Đajić je upozorio da će i ova godina biti u znaku pandemije, dok se ne stekne kolektivni imunitet.

 „Nema spuštanja garda da ne bi bili nokautirani“, upozorio je dr Đajić.

Osvrnuo se i na svoj politički angažman rekavši da je stekao poverenje građana jer je pozant po svom humanitarnom radu.

Prema njegovim rečima,  Republika Srpska je u ovom trenutku ugrožena zajednica i iznutra i spolja.

„Učestvovao sam i sam u stavranju te Republike i spašavanju mnogih ranjenih boraca kada je stavrana RS i znam šta znači imati RS i rukovodstvo  RS i to se sada pokazalo i u pandemiji. Da nismo imali vladu i rukovodstvo RS ne bi dobili zaštitnu opremu, ne bi dobili respiratore, ne bi dobili vakcine….mi smo sve to dobili pre nego što je dobila Federacija, da ne govorim o poplavama i vanrednim stanjima…I ono što je svima jasno i slepima,   osim ako nisu rukovođeni nekim svojim ličnim frustracijama,  interesima, da je jedini lider u ovom trenutku u RS  Milorad Dodik i na njegov nagovor i insistiranje prihvatio sam da budem kandidat za poslanika, generalni direktor UKC i sada predsednik Gradskog odbora SNSD, isključivo iz patriotskih i domaćinskih razloga  i zato što sam uvek bio humansita i želeo dobro narodu…“, nagalsio je dr Đajić.

Uputio je poziv svima i onima iz drugih partija i onima koji nisu u partijama da se formira patriotski pokret u RS.

„Nemam nikakav lični interes, ovo je veliko opterećenje, izgubio sam puno sa tim što se tiče mene i ličnog života, ali smatram da svi moramo podneti teret, neki su dali živote za RS i Srbiju. Mi moramo bar dati  u ovom trenutku, što bi rekao naš preosvešteni vladika Jefrem, mi nemamo šta čekati drugo vreme, ovo je naše vreme i moramo dati pa bar dva, tri sata za državu, za svoj grad, za  opšti neki rad itd,“, poručio je dr Đajić.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *