Privredna zona razvojna šansa Valjeva

Nakon privredne zone Stefil, grad je 2018. godine formirao novu privrednu zonu. To je bio samo početak na osnovu kog je dokupljena zemlja kako bi se zona proširila, uradjena trafostanica, glavna saobraćajnica. Grad je umedjuvremenu dobio dva nova investitora koji već  za narednu godinu najavljuju početak svog rada.

“Predstoji nam dalje infrastrukturno i komunalno ulaganje, a uspešna privredna zona preduslov je da se naš grad razvija. Mi u Valjevu 16 godina nismo imali nove investitore, a pogledajte sada“, kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Bizerba je izgradila svoju fabriku dok drugi investitor Hansgrohe takodje radove privodi kraju.

Grad je do sada samo  za otkup zemljišta uložio 231,6 miliona dinara, a ukupna dosadašnja ulaganja iznose blizu  pola milijarde. Najveći izvedeni infrastrukturni radovi  bili su na izgradnji centralne saobraćajnice i koštali su grad 166 504 000   ostatak do 260 miliona izdvojilo je ministarstvo. Nedavno uradjeni kružni tok koji spaja saobraćajnicu sa Obilaznicom zahtevao je izdvajanja od 25 miliona dinara. Ipak gradu u saradnji sa državom predstoji još ulaganja.

„Sada nam sledi kompletno infrastrukturno i komunalno opremanje industrijske zone da bi investitori počeli sa radom kako su planirali. Bizerba već od januara, Hansgrohe sredinom godine“, objašnjava Gojković.

Po njegovim rečima pod komunalnim opremanjem  misli se na  vodovodnu mrežu, kanalizaciju, rasvetu, a kada je u pitanu ostala infrastruktura predvijena je ulica sa kružnim tokom, ulica izmedju dva investitora i u drugoj fazi parking.  Za realizaciju  svega predvidjenog biće neophodna nova sredstva koja će zajedno izdvajati grad i država.

„Uložili smo zaista mnogo počev od kupovine zemljišta za privrednu zonu, samo za to dali smo oko 230 miliona dinara. Bilo je jako teško jer su to bile male parcele, oko 60 parcela od 40 različitih vlasnika, bilo je jako teško dogovoriti se. Postoji još zemljišta koji može biti otkupljeno i ovaj prostor iza ovih fabrika  može biti takodje atraktivan za investitore kako strane tako i domaće“, objašnjava Gojković.

Fabrike koje su pri kraju svojih radova za narednu godinu najavljuju zapošljavanje radnika i početak rada. Kako se moglo čuti na ovogodišnjem Jesenjem sajmu zapošljavanja neophodni su im radnici svih profila.

„Ova dva investitora zaposliće ukupno 1305 ljudi, Bizerba 305, Hansgrohe 1000. Ne treba zaboravaiti da Gorenje sledeće godine počinje rad u novom pogonu i da je najavljeno zapošljavanje 1000 ljudi. Mi imamo oko 3850 nezapsolenih na evidenciji, ali to je dobro jer ćemo prvi put imati konkurenciju na tržištu rada i ljudi će moći da se opredele na osnovu uslova, visine zarade i slično, gde žele da rade. To je prvi put posle mnogo godina da imamo takvu situaciju. Od Gorenja na ovamo mi nismo ni imali novih investitora do sada“, kaže Gojković.

U zoni će biti izgradjene ulice Nova 1 u pravcu  centralne postojeće ulice u produžetku, Nova 2 i Nova 3 kako bi postojeće parcele bile potpuno povezane.

„Izgradnjom brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac postali smo zanimljivi investitorima. Sada nam je cilj da se zona opremi i to ćemo verovatno raditi zajedno sa državom jer su velika sredstva u pitanju, a na ruku nam ide da je moguće raditi fazno. Ovde je ostalo nešto malo još zemlje koja je u vlasništvu grada i ukoliko neko od domaćih možda privrednika bude želeo prostor u tim merama, može ga dobiti. Cilj je da privrednu zonu povežemo sa brzom saobraćajnicom jer smo udaljeni samo 2,2 km od nje. I dalje je aktuelna priča vezana za baj pas o kome smo ranije govorili“, navodi gradonačelnik Lazar Gojković ističući  i prednosti povezivanja zone sa brzim trakama.

Povezivanje privredne zone nije jedini projekat na kom grad insistira jer kako kaže Gojković dolazak gasa u Valjevo je više nego izvestan.

„Mart, april sledeće godine se očekuje dolazak gasa do privredne zone, a nakon toga nam preostaje da gas dovedemo do grada. Ako pogledate glavna ulica u zoni vodi praktično ka Toplani. To je velika ušteda i još jedan korak ka rešavanju problema aerozagadjenja. Možda nekom informacija o gasu, koji je u potpunosti investicija države, zvuči nestvarno, ali je itekako realno, neprestano smo u kontaku sa Srbija gasom, radi se dokumentacija“, tvrdi gradonačelnik koji ističe da za sve što u privrednoj zoni predstoji da bude uradjeno već je uradjena projektna dokumentacija.

„Privredna zona nije samo za strane investitore. Ima u Valjevu privrednika koji imaju ozbiljne firme i razvijaju ih tako da će i njima privredna zona biti neophodna. Pogledajte samo budžete gradova veličine Valjeva, pa i manjih od našeg grada, imaju po 6 milijardi budžete za narednu godinu. Oni to mogu jer imaju veliki broj investitora, veiki broj firmi koje zapošljavaju veliki broj ljudi. Opet kažem, mi od Gorenja, dakle 2006. godine, nismo imali nijednog velikog investitora. Privredna zona nije bila proširena, nisu izvodjeni infrastrukturni radovi na opremanju. Uložen je ozbiljan novac sada, država namerava da uloži još i sve su to preduslovi da se naš grad razvija. Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću koji je zaslužan i za nove investitore i za brze trake, ako se sećate to je bila upravo njegova namera za Valjevo, otvara se ozbiljan prostor da  Valjevo zablista svojim pravim sjajem“, zaključuje Gojković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *