Pristupna saobraćajnica izvesna za godinu i po dana, koštaće oko 10 miliona evra

U Gornjem Milanovcu je danas prezentovano idejno rešenje Projekta pristupne saobraćajnice Koridoru 11. Tokom prezentacije kojoj su prisustvovali predstavnici CIP-a, privrednika, lokalne samouprave i zainteresovanih građana moglo se čuti da će ona biti dugačka 10 kilometara i da bi mogla biti završena za godinu i po dana.

Trasa pristupne saobraćajnice Koridoru 11 krenuće iz dela grada kod Fabrike posuđa „Metalac“, prema naselju Klatičevo, a potom do petlje u Takovu. Od 10 kilometara pristupnice, polovona je postojeći put gde ćemo će biti potpuno nova saobraćajnica.

„Od ukupno 10 kilometara imamo polovinu koju ćemo rekonstruisati, ispraviti krivine, proširiti, napraviti bankine. Nijednoj kući nećeno uskratiti prilazak u domaćinstva. Ostatak deonice biće nova saobraćajnica koja ide preko livada, tu ne rušimo nijedan objekat. Danas je bilo korisno čuti i zahtev privrednika koji traže da put zadovoljava veliku nosivost zbog šlepera. Opštini ćemo omogućiti da ima put koji će biti validan za naredne generacije“, izjavio je Milutin Ignjatović, generalni direktor CIP-a dodajući da bi radovi mogli da počnu i u aprilu, tamo gde je zemljište u vlasništvu opštine.

Izgradnja pristupne saobraćajnice naročito je važna za rad i razvoj ovdašnje privrede čije predstavnike najviše zanimaju nosivost puta i rok za njegovu izgradnju.

„Nama auto-put ne znači mnogo dok ne dobijemo pristupnu saobraćajnicu čak ni za mala vozila, a da ne govorimo o šleperima, njima je nemoguće i doći. Veoma je bitno da ta izgradnja počne u aprili ili maju, kako je danas i rečeno, jer ono što se počne mora se i završiti. Ja ovaj auto-put čekam 45 godina, još tada su rekli biće za par godina, prema tome iščekaćemo i tih godinu i po dana. Metala ima razgovore sa inostranim partnerima, ali uvek se spotaknemo oko odgopvora gde nam je auto-put i železnica“, rekao je Dragoljub Vukadinović, direktor Metalca i predsednik Privrednog saveta. Pristupnica Koridoru će imati i značajan doprinos rasterećenju saobraćaja u Gornjem Milanovcu. Naime, njenom izgradnjom, kompletan tranzitni saobraćaj više neće ići ulicama grada.

„Danas je veliki dan za opštinu Gornji  Milanovac, da trasa koja je definisana od Metalca do Takova, je urađena veoma stručno. Čuli smo da privreda nema primedbe na samu trasu ni širinu kolovoza, bitno je dateretna vozila mogu proći tom saobraćajnicom. Plan je da nakon izgradnje pristupnice ukinemo tranzitni i teretni saobraćaj kroz centar grada i da ga prebacimo na pristupnu saobraćajnicu, magistralu i auto-put. Naše firme će ubuduće na adekvatan način moći da koriste auto-put „Miloš Veliki“.

Značajno je da je CIP uradio i više nego što je ugovorio i što će završiti kompletnu projektnu dokumentaciju pristupne saobraćajnice, do projekta za izvođenje. Kada je reč o eksproprijaciji, nama je novi zakon mnogo olakšao put od samog izvlašćenja do izgradnje. Visinu naknade za zemljište na trasi same pristupne saobraćajnice donosi Poreska uprava i mi ćemo za veoma kratko vreme doći do tih iznosa. Ono što je omogućeno građanima koji nisu zadovoljni visinom naknade, je da u sudskom postupku traže veću cenu ako za to ima opravdanosti. Obzirom da smo mi poslednjih godina radili eksproprijaciju zemljišta na 30 kilometara auto-puta koji prolazi kroz opštinu Gornji Milanovac i tada imali vrlo mali broj nezadovoljnih građana, verujem da ni za ovih 4,7 kilometara nećemo imati nikakav
problem. Jedini zahtev koji je do sada stigao se odnosi na kupovinu cele parcele, umesto jednog njenog dela. Verujem da će građani biti zadovoljni cenom otkupa zemljišta, budući da Poreska uprava ima više cene nego što one realno i jesu“ kazao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac dodajući da kompletan novac za otkup zemljišta opština dobija od Republike jer je reč o putu prvog B reda. Kovačević je istakao da bi maksimalni iznos za radove na izgradnji pristupne saobraćajnice trebalo da bude ispod 10 miliona evra.

Prema najavama nadležnih u CIP-u, radovi bi mogli da krenu u aprilu u situacijama gde je opština vlasnik zemljišta. Saobraćajnica će biti projektovana tako da može da izdrži i velika opterećenja, što je bio zahtev privrednika. Nakon predaje idejnog projekta CIP će raditi i projekte za izvođenje radova i građevinsku dozvolu.

Gordana Injac / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *