PRIŠTINA DOGOVORE U BRISELU I OHRIDU TUMAČI KAKO JOJ ODGOVARA! Dačić: Jednostrani potezi “modus operandi” Kurtijeve vlasti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su jednostrani potezi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija “modus operandi” njegove vlasti, a sve sa ciljem izbegavanja obaveze da formira Zajednicu srpskih opština.

– Oni svakoga dana izmišljaju neke nove probleme i umesto da imamo normalizaciju, mi imamo eskalaciju i deeskalaciju. To se sve dešava da se ne bi bavili suštinom pitanja, a to je Zajednica srpskih opština – rekao je Dačić.

On ističe da je sada važno da se spreče negativni efekti nelegalnih izbora koji su nedavno održani na Kosovu i Metohiji, bez učešća Srba u njima.

– Mi sada gledamo kako da se spreče negativni efekti ako oni uvedu nove tzv. gradonačelnike na izborima koji nisu morali da budu održani. Mi sada imamo izbore na kojima Srbi nisu učestvovali, a učestvovali su Albanci i uz učešće 13 Srba će sada oni biti gradonačelnici srpskih opština, gde oni sada podrazumevaju da ih sa policijom uvedu u kancelarije, i da donesu odluke da skinu srpsku zastavu da stave kosovsku, da donesu odluku o mostu. To izlazi iz realnog društvenog života – rekao je Dačić.

Na konstataciju da je to što je Evropa dozvolila održavanje izbora na severu Kosmeta, “samo okidač za dalje sukobe”, Dačić kaže da mu ponekad fali bivša šefica EU diplomatije, Ketrin Ešton.

– Ja sa Petrom Petkovićem pripomažem kada je reč o tekućim pitanjima. Ali, kada je Ketrin Ešton bila, ona to nije tolerisala. Ona je znala šta je cilj, a cilj je bio da Srbi učestvuju na izborima, što do tada nije bilo. Mislim da ova administracija nema uticaja. Kurti smatra da ima podršku Nemačke i da mu niko ništa ne može. Čak ni na primedbe Amerikanaca ne reaguje onako kako bi oni želeli – primetio je šef srpske diplomatije.

Dačić priča i da je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla da nijedan premijer u Prištini neće prihvatiti ZSO, na šta joj je uzvratio da on, lično, to potpisao sa Hašimom Tačijem.

– Bio sam i na sastanku predsednika Vučića sa Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom i pitao sam: ‘Koji je onda stav Nemačke’, a oni kažu da je Berbok iz druge političke stranke. Postavlja se pitanje gde su granice toga – napomenuo je.

Na konstataciju da se i pored izjave specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da će ZSO biti “sa Kurtijem ili bez njega”, to i dalje prolongira, Dačić je primetio da Priština čak biva i nagrađena za ono što odbija da uradi.

– Dobijaju viznu liberalizaciju i otvara im se put ka Savetu Evrope. Niko ne može da kaže da su oni nečim uslovljeni, oni su nagrađeni za ono što odbijaju da urade. Mislim da smo daleko od stabilizacije odnosa. Oni i dogovore u Briselu i na Ohridu tumače samo u onim delovima koji njima odgovaraju, a ti delovi su planirani za raspravu tek kada se formira ZSO, a predsednik je rekao da nema razgovora o tome dok se ne formira ZSO – podsetio je Dačić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu poslanika Demokratske partije Kosova Hisena Beriše da je “Kosovo spremno za rat i u slučaju sukoba sa Srbijom boriće se za Niš, Kuršumliju, Rašku i Sandžak”, Dačić kaže da je on samo rekao ono što svi misle.

– I predstavnica Albanije je rekla da su Albanija i Kosovo brat i sestra, a majka im je Velika Albanija. Šta bi bilo da je Srbija to uradila? To je postao neki kliše da je njima sve dozvoljeno – kaže Dačić i dodaje da Donika Gervala “zna samo da govori – zločin, rat i genocid”.

– Ona dok govori, gleda u mene. Ja joj kažem – ‘šta gledate u mene, gledajte u članice Saveta UN’. Ostali članovi Saveta koji imaju svoje unapred napisane govore, to je potpuno drugačije od onoga kako ona stvara atmosferu. Oni svi govore o tome kako je postignut napredak. A jedan kaže, ako je ovo napredak kako li je bilo ranije? Svi govore da treba da se formira ZSO, ona potpuno tera svoju priču – naveo je Dačić.

Dodao je da su i Žozep Borelj i Miroslav Lajčak bili protiv odluke da se odobri početak pristupnog procesa lažne države u Savet Evrope, jer su smatrali da se time urušava pregovarački proces, ali i pored tog apela, da se postigne jedinstvo oko Ukrajine, na nagovor Nemačke i Kvinte doneta je ovakva odluka.

– Mi nismo planirali da narušimo to jedinstvo. Ali, oni su zadrli u naš teritorijalni integritet i nisu prihvatili naš amandman. Predsednik je doneo odluku da ne učestvujemo u Samitu Evrope i mislim da je to ispravna odluka. Rekli smo to Islandu. Mi ništa ne dobijamo ni učešćem u svemu tome. U svakom slučaju mi gubimo. Mi nećemo blokirati te deklaracije, naš protest ćemo pokazati učešćem na nivou šefa misije, a to je ambasadorka Aleksandra Đurović, ali ćemo pri glasanju biti uzdržani – rekao je Dačić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *